Home Nieuws Sport Nieuws Davy Klaassen uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april | Sydney...

Davy Klaassen uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april | Sydney van Hooijdonk is Johan Cruijff Talent van de Maand

Davy Klaassen © Ajax en Sydney van Hooijdonk © SC Heerenveen

Davy Klaassen is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april. In de laatste vier speelrondes heeft de middenvelder van Ajax volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Sydney van Hooijdonk is voor het eerst verkozen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand. Het Eredivisie Elftal van de Maand bestaat uit spelers van maar liefst acht verschillende clubs.

Klaassen terug in de basis  

Davy Klaassen lijkt niet van plan zijn zwaarbevochten basisplaats zonder slag of stoot weer in te leveren. Door de blessure van Antony verschoof Steven Berghuis naar de rechterflank en kwam er in april weer een plek voor Davy Klaassen in de basis. De 29-jarige middenvelder liet zijn voeten spreken: in de gewonnen wedstrijden tegen FC Groningen (1-3), Sparta Rotterdam (2-1), N.E.C. Nijmegen (0-1) en PEC Zwolle (3-0) was Klaassen vier keer trefzeker en daarmee topscorer van de maand april.

Davy Klaassen scoorde in april vier keer uit negen schoten. Tegen PEC Zwolle was hij zelfs trefzeker met beide doelpogingen. Daarnaast scoorde hij in deze wedstrijd voor het eerst sinds 18 december 2016 van buiten het strafschopgebied (toen tegen PSV). Verder noteerde Klaassen in april 22 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied, 23 balheroveringen, een passnauwkeurigheid van 82% en twee uitverkiezingen tot KPN Man of the Match.

Tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs

Davy Klaassen is de eerste speler van Ajax die dit seizoen de Eredivisie Speler van de Maand-prijs wint. Voor Klaassen zelf is het zijn tweede maandprijs, nadat hij de bokaal eerder al eens won in november 2020. De 32-voudig international ontvangt naast de prijs ook een geüpgraded Eredivisie Player of the Month-kaart in FIFA 22. Deze kaart is nu beschikbaar in het spel.

De prijs voor de Eredivisie Speler van de Maand is uitgereikt door ESPN-verslaggever Hans Kraay jr. Het interview met ESPN is hier te bekijken © Ajax

Van Hooijdonk voor het eerst Johan Cruijff Talent van de Maand

Sydney van Hooijdonk is uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand. De aanvaller van sc Heerenveen heeft volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers in april het beste gepresteerd van alle talenten (spelers die bij de start van de competitie 21 jaar of jonger zijn). Voor Sydney, zoon van voormalig profvoetballer Pierre van Hooijdonk, is het zijn eerste uitverkiezing tot Johan Cruijff Talent van de Maand.

Van Hooijdonk was in vier wedstrijden goed voor drie doelpunten. Twee daarvan waren tegen FC Groningen, waardoor hij de eerste sc Heerenveen-speler werd met twee doelpunten in de Derby van het Noorden sinds Morten Thorsby op 13 augustus 2017. Verder noteerde Van Hooijdonk in april zes schoten op doel, negen gewonnen luchtduels, veertien balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied en twee uitverkiezingen tot KPN Man of the Match.

De prijs voor de Johan Cruijff Talent van de Maand is uitgereikt door ESPN-verslaggever Pascal Kamperman. Het interview met ESPN is hier te bekijken © SC Heerenveen

Cheque naar amateurclub Beek Vooruit

Naast de prijs heeft de aanvaller van sc Heerenveen ook namens de VriendenLoterij twee cheques ontvangen. Één cheque van € 2.500 gaat naar amateurclub Beek Vooruit, de club uit Prinsenbeek waar Van Hooijdonk het grootste gedeelte van zijn jeugd speelde. Daarnaast mag de aanvaller een cheque van € 5.000 doneren aab een project van de Johan Cruyff Foundation, waardoor er sportmaterialen aangeschaft kunnen worden voor kinderen met een lichamelijke beperking in de omgeving van Heerenveen.

Acht clubs leveren spelers voor Eredivisie Elftal van de Maand

Voor de maand april leveren acht verschillende clubs spelers voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Zowel Ajax, PSV als Feyenoord leveren elk twee spelers, gevolgd door AZ, FC Twente, FC Utrecht, sc Heerenveen en Vitesse met elk één speler.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand april: Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Mauro Júnior (PSV), Daley Blind (Ajax), Eli Dasa (Vitesse), Orkun Kökcü (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Joey Veerman (PSV), Luis Sinisterra (Feyenoord), Vangelis Pavlidis (AZ) en Ricky van Wolfswinkel (FC Twente) en Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen).

Go Ahead Eagles nieuwe koploper in het Fair Play Klassement

Go Ahead Eagles is de nieuwe lijstaanvoerder in het Eredivisie Fair Play Klassement. De club uit Deventer stond begin april nog op een derde plaats, maar sluiten de maand af met de hoogste score van 13,8 punten. PSV is gezakt naar plaats twee met een score van 13,4 en wordt gevolgd door Ajax (13,3), Willem II (13,2) en sc Heerenveen (12,8).

Het Fair Play Klassement wordt bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, waar defensieve acties (slidings, tackles, obstructies, etc.) gerelateerd worden aan het aantal geconstateerde overtredingen. De winnaar wordt in samenwerking met ESPN en Holland Casino, responsible betting partner Eredivisie, aan het einde van het seizoen gehuldigd met een Fair Play award. 

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen – aangevuld met de stemmen van de 18 aanvoerders en 18 coaches – wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Bron: Eredivisie