Home Reviews Tech Review Sonos Era 100 – de upgrade die Sonos nodig had

[Review] Sonos Era 100 – de upgrade die Sonos nodig had

Na al verschillende Sonos-producten in huis te hebben (Roam, Beam, Sub Mini, Play:1 en One SL), was er nog één ding wat voor mij miste. Een speaker of apparaat waarmee ik makkelijk een platenspeler kon gebruiken. De Sonos Era 100 was eindelijk een optie die minder dan €400,- kostte en daarom was ik meteen benieuwd. Nu blijkt dat de speaker op meer punten een enorm goede stap is.

Wanneer je al even meegaat qua multiroom wi-fi speakers heb je vast al eens de instapmodellen Play:1 en later One (SL). De Era 100 vervangt deze lijn en hoewel het met een prijsverhoging van zo’n € 50,- komt, is dit het meer dan waard. Net als andere speakers van Sonos zijn is dit model een elegante speaker met een klein en compact design. De vorm is ronder en langer gemaakt, maar vooral onder de kap zijn veel aanpassingen gedaan.

Compleet nieuwe binnenkant

Hoewel de Play:1 en One van binnen erg op elkaar bleven lijken, is dat met de Era 100 totaal niet het geval. Volgens Sonos is er letterlijk niets van de oude modellen in de tech terug te vinden.

Om te beginnen zijn de drivers in de speaker anders. Een enkele speaker ondersteund nu al namelijk stereo-geluid in plaats van mono. Daarnaast is de woofer van binnen ook groter gemaakt doordat er meer ruimte is. Hierdoor kan de speaker zelf al betere bastonen ondersteunen. Op ieder niveau geeft dit een wereld van verschil. Zowel qua volume als volheid van de audio als je het vergelijkt met de vorige modellen. Dat terwijl de Play:1 en One minimale verschillen waren.

Net als de One (SL) heeft de speaker touch besturing. Er zijn alleen wat meer mogelijkheden. Zo zijn er losse gebieden voor volgende nummers en geluid in plaats van dat je over het hele gebied moet swipen voor een ander nummer. Voor volume is het een soort balk. Aan de linker en rechterkant kunt drukken voor kleine stapjes verhoging of verlaging. De balk zelf werkt echter als een slider wat voor een nauwkeurigere afstelling kan zorgen.

Aan de achterkant heb je drie nuttige opties. De eerste is de microfoon mute knop. Hiermee mute je de microfoon in de speaker tot je de knop weer omzet. Daarnaast kun je via de bluetooth knop die functie activeren en zit er een USB-C aansluiting voor een fysieke aansluiting. Zelf heb ik de Sonos dongle USB-C naar 3.5mm gekocht van € 19,- wat wel redelijk prijzig is, maar het gebruiken van een platenspeler via mijn Sonos vond ik het wel waard uiteindelijk.

Nieuwe functies

Hoewel dingen als bluetooth en Trueplay niet nieuw zijn voor Sonos, is dit de eerste keer dat het in een bekabelde speaker is toegevoegd. Zo zaten beide functies al in de Roam speaker. Een kleine draagbare speaker. Trueplay was technisch gezien al eerder beschikbaar via andere speakers, maar hiervoor had je een iOS apparaat nodig. In de Era 100 (en 300) kan dit met de ingebouwde microfoon. Daarnaast gebruikt het Sonos Voice, naast Alexa (Google Assistant werkt niet op de Era speakers, al kun je met een andere speaker met GA wel een Era aansturen). Hoewel het beter werkt voor het aansturen van je speakers, is de verdere functionaliteit te beperkt.

Waar ik met de Roam nogal eens problemen had met bluetooth werkt het met de Era echt perfect. Binnen een paar tellen verbonden en de verbinding had ook verder geen haperingen. De Trueplay optie zorgt ervoor dat de instellingen van de speaker zich aanpassen aan je omgeving wat zorgt voor betere audio in elke omgeving en dus ook een goede toevoeging.

Het geeft de Era 100 net die extra boost van kwaliteit die de hogere investering het waard kan maken, zelfs wanneer je upgrade van vorige modellen. Het is indrukwekkend wat een verschil het kan maken wanneer je de modellen naast elkaar zet.

In je verdere Sonos-systeem

Even kort nog hoe de Era speakers in je Sonos-systeem passen. Zoals ik al zei gaan ze langzaam de One en One SL vervangen. Niet alleen als losstaande speakers, maar ook als stereoparen en achtergrond speakers in surround setups. Dit gaat niet meteen en de One speakers worden voorlopig nog ondersteund, maar het is het zeker waard om dit in de gaten te houden voor een upgrade of een compleet nieuwe aanschaf.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.5
Vorig artikelWorld Emoji Day
Volgend artikelNetflix deelt datum en eerste kiekske FERRY: de serie
review-sonos-era-100-de-upgrade-die-sonos-nodig-hadVoor het eerst in jaren komt Sonos met een complete redesign van hun basisspeakers. De Play: 1, One en One SL waren allemaal erg gelijk. Met de Era 100 doen ze eigenlijk waar al langere tijd op gehoopt wordt. Bluetooth, bekabelde input (al kost die adapter extra) en betere kwaliteit/performance. Het is een perfect nieuw instapmodel en een flinke upgrade als je al een speaker hebt.