Home Reviews Tech Review OPPO A77 5G – een meer dan prima middenklasser + WIN!

[Review] OPPO A77 5G – een meer dan prima middenklasser + WIN!

© OPPO

OPPO doet al jaren waar ze goed in zijn. Het uitbrengen van goedkopere telefoons die vaak niet al te veel missen tegenover de vlaggenschepen. Zo ook met de A77 5G. Een telefoon die in twee versies is verschenen, maar niet duurder is dan €350,- in Nederland. De vraag is dan ook hoe deze middenklasser met 5G ondersteuning bevalt.

Netjes afgewerkt en nog een 3.5mm jack

In tegenstelling tot veel premium telefoons heeft de A77 een kunststof behuizing in plaats van aluminium of glas wat dus al aangeeft dat het een wat goedkopere telefoon is. Kunststof is namelijk wat goedkoper te produceren, maar als nadeel ook dat het wat kwetsbaarder is. Gelukkig geeft OPPO je bij iedere telefoon een doorzichtig siliconen hoesje om je telefoon extra in te beschermen tegen vallen. Dit in combinatie met een al voorgeplakte beschermlaag die het scherm minder kwetsbaar maakt, zorgt ervoor dat je telefoon een stuk beter beschermd is dan bij de meeste middenklasse telefoons.

Het scherm zelf is een LCD scherm van zo’n 6,5 inch wat dus flink groot is om je apps op te gebruiken, maar ook zeker goed geschikt voor series en films op bijvoorbeeld Netflix. De resolutie is echter een stuk lager door het gebruik van HD+ in plaats van Full HD wat vaak het minimum is tegenwoordig. Ook zit er steeds vaker een OLED-scherm in de vlaggenschepen iets wat zorgt voor beter contrast, maar een nadeel is dat het slecht te zien is met veel lichtinval. Met het LCD-scherm heb je hier minder last van en zelfs met de mindere resolutie is dit scherm goed af te lezen en is alles goed zichtbaar.

Verder heeft die natuurlijk de verschillende standaard knoppen en aansluitingen zoals de volume knoppen, vergrendelknop (met vingerafdruksensor) en een USB-C oplaadpoort. En misschien wel één van de fijnste dingen om te hebben wat bijna nergens meer op zit: een 3.5mm jackplug voor bedrade oordopjes. Toch fijn als je langer aan het reizen bent en je draadloze oortjes het niet helemaal trekken in één keer.

Camera’s

De telefoon heeft twee camera’s beschikbaar aan de achterkant en één aan de voorkant. De achterkant camera’s zijn 48MP en 2MP waarvan de tweede bedoeld is voor de diepte. De voorkant beschikt over 8MP voor de selfies en natuurlijk videobellen. Nu valt de indrukwekkendheid hiervan wel mee, maar de software maakt deze camera’s echt perfect voor de alledaagse foto’s. Zo kun je met een Ultra-Clear 108MP Image-optie foto’s krijgen alsof je gebruik maakt van 108MP. Nadeel hiervan is dat je de camera wel erg stil moet houden, net als met nachtfoto’s. Zeker voor dit prijssegment zijn de foto’s die je er mee kunt maken van bovengemiddelde kwaliteit.

Opslag, batterij, opladen en besturingssysteem

Zoals genoemd is het product beschikbaar in twee vormen (kleuren niet meegeteld) de 4GB RAM met 64GB opslag en de 6GB RAM met 128GB opslag. Door het minimale prijsverschil tussen de twee (€279,- en €319,- respectievelijk) zou ik eigenlijk afraden om voor de 64GB-optie te gaan. 64GB zit tegenwoordig enorm snel vol en heeft ook een beperkter werkgeheugen die zeker wanneer je vaak meerdere apps open hebt kan gaan opspelen. De goedkopere optie is echt alleen aan te raden als je amper foto’s maakt en ook geen bijzondere apps installeert.

De batterij is één van de sterke kanten van de A77 5G. Met een vermogen van 5.000mAh kun je er uren van genieten en bovendien is het snel op te laden door de bijgeleverde snellader. Deze lader laadt met een vermogen van 33W op en zorgt dat je hem in ongeveer een uurtje weer volledig hebt opgeladen. Niet dat ik dit tijdens de testperiode echt nodig heb gehad, mijn testexemplaar ging elke keer ruim een dag mee, zelfs met het spelen van Pokémon Go.

Vanuit de doos heb je meteen Android 12 op het toestel zitten. Met beperkte shovelware is het een erg nette en schone versie van het besturingssysteem. Bovendien wordt die voorlopig ook ondersteund met nieuwe software-updates en weet je zeker dat apps de Android-versie überhaupt voorlopig nog wel ondersteunen.

Maar kun je er wel op gamen?

De OPPO A77 kun je op zich wel op gamen, maar wordt het niet aangeraden te gebruiken voor zwaardere games als CoD Mobile. Dit komt doordat de telefoon niet echt een goede grafische processor (oftewel GPU) in zit. Hierdoor kan die grafisch zwaardere spellen niet aan of alleen op een lagere resolutie. Gelukkig zijn er niet heel veel spellen die dit nodig hebben. Eén van de populairsten: Pokémon Go draait bijvoorbeeld prima op het apparaat. Zeker door de uitstekende batterij is dit een prima apparaat om de grafisch wat minder zware spellen te spelen. Qua werkgeheugen is er in elk geval niets mis aangezien je een gedeelte van je vrije opslaggeheugen kan omzetten naar werkgeheugen.

DEZE ACTIE IS INMIDDELS AFGELOPEN

WIJ GEVEN EEN OPPO A 77 5G WEG!

LET OP! ZORG DAT JE INGELOGD BENT, ALLEEN MEMBERS MAKEN KANS! 

Dit toestel is gebruikt voor onze review en is schadevrij


1. Kies hieronder de juiste categorie en een Winactie.
2. Klik op 'deelnemen' en je doet automatisch mee met deze actie!
3. Zorg wel dat je gegevens correct zijn ingevuld!

Bron en foto © OPPO