Home Reviews Game Review Nacon RIG 500 Pro HC

[Review] Nacon RIG 500 Pro HC

Het headsetmerk RIG bestaat al best een flinke tijd. Echter het is nog maar redelijk recent dat het onder het merk Nacon valt. De nieuwe eigenaar brengt nu een lading nieuwe versies van de headsets uit en wij hebben er twee kunnen testen. De RIG 500 Pro HC en de RIG 300 Pro HN. In een andere review zal ik het hebben over de RIG 300, een goedkoper model, maar deze review zal dus gaan over de 500 Pro HC.

In de doos

RIG-headsets hebben al tijden een erg simpele verpakking. Er is ook nu weer gekozen voor een zo duurzaam mogelijke verpakking. De headset zit namelijk in een gerecyclede kartonnen doos met een klein beetje plastic er omheen als bescherming. Daarnaast zit de microfoon nog los in de doos en die kun je er opklikken wanneer je wilt. Verder zit er nog een kleine handleiding meeverpakt en een codekaart voor een licentie voor Dolby Atmos.

Comfortabel en licht

De headset zelf bestaat uit een mix van metaal en plastic en voelt erg licht aan als je hem op je hoofd zet. Het bovenste gedeelte is van metaal, maar is alsnog erg flexibel waardoor je hem goed over je hoofd kan zetten, ook al zou je een wat breder hoofd hebben. De oorschelpen zelf zijn van stof met nepleer. Hierdoor zit het comfortabel en voelt het niet echt zweterig. Bovendien komt er bijna geen geluid naar buiten. Wat opvallend is bij RIG is de manier van formaat aanpassen. In plaats van de schelpen te verschuiven moet alles geklikt worden. Dat is even wennen, maar werkt ook best soepel. Er is echter wel een nadeel aan wat ik wat verderop wat meer zal bespreken.

De microfoon kan je zelf aan de headset klikken zoals ik al zei. Hierdoor hoef je dus niet per se de microfoon van de headset te gebruiken en heb je ook niet altijd een microfoon aan je headset hangen als je dat niet wilt. De microfoon zelf is bovendien flexibel waardoor je hem dichter naar je mond kunt draaien of juist niet.

Bovendien is het een headset die breed te gebruiken is door de 3.5mm jack die dus in meerdere producten gebruikt kan worden.

Geluidskwaliteit is niets om over te klagen

De geluidskwaliteit heb ik niets over te klagen. De headset raakt voor zijn prijs van €79,99 alle tonen die je kunt verwachten, alleen is de bas wat aan de lage kant. Doordat het een 3.5mm aansluiting is, kun je ook geen equalizer gebruiken als je juist meer bas wilt. De audio is bovendien niet alleen goed in een game, maar ook als je de game combineert met praten via bijvoorbeeld Discord. Je kunt anderen goed blijven verstaan terwijl de game audio niet minder wordt.

De microfoon zelf is ook helder en heeft als bonus dat er een pop filter op zit. Hierdoor heb je minder last van ruis en achtergrondgeluiden die worden opgepikt. Ook kun je doordat die flexibel is hem dichter bij je mond brengen zodat je zachter kan praten voor die het oppakt.

Dolby Atmos

Wat opvallend is, is dat deze headset gebruik maakt van Dolby Atmos, tenminste op Xbox en PC. De meeste headsets die iets van surround kunnen ondersteunen maken namelijk gebruik van een USB-aansluiting in plaats van van de jackplug die op deze headset zit. Echter de toevoeging van de Atmos-licentie geeft de headset flink wat bonuspunten over andere headsets. Het zorgt er voor namelijk dat je voor een relatief lage prijs gebruik kunt maken van surroundsound op de PC en Xbox (op dit moment de enige twee ondersteunde platformen).

Kleine minpunten

Toch heeft de headset ook een paar minpunten. Eén van die minpunten vind ik toch wel het kliksysteem van de oorschelpen. Niet omdat het moeite kost of breekbaar aanvoelt, maar de nauwkeurigheid. Doordat je maar drie gaten hebt, is het lastiger om precies jouw afmetingen te hebben waardoor die misschien niet altijd even goed op je hoofd past.

Een ander onderdeel is het schuifje aan de kabel. Deze is namelijk redelijk lastig om goed in te stellen. Je geluid gaat al snel te hard of te zacht als je het via dat systeem aanpast. Ik zou dus aanraden die op maximaal te zetten en het geluidsvolume via je PC te regelen.