Home Reviews Nacon RIG 300 Pro HN

[Review] Nacon RIG 300 Pro HN

Ook een goedkoper broertje van de RIG 500 Pro HC konden wij reviewen. Deze headset kost zo’n €24,99 en is duidelijk een wat meer instapmodel.

Duurzame verpakking, minder duurzame headset

Net als bij de duurdere broer is de verpakking vooral bestaande uit gerecycled karton met een klein beetje plastic om de headset goed te beschermen. Echter in tegenstelling tot de wat duurzamere metalen frame bestaat dit model helemaal uit plastic. Het zorgt er wel voor dat het een goede flexibiliteit heeft. Het maakt het dus wat meer foolproof, maar helaas leidt dat tot meer plastic gebruik. Ook zit de microfoon al vast in de headset waardoor je altijd een stokje aan de headset hebt hangen.

Comfy en duidelijk

Hoewel de headset dus een stuk goedkoper is, is ook deze headset erg comfortabel. Doordat die licht is zit die fijn op het hoofd en ook bij langere sessies gaat het niet vervelend zitten. Het kussentje in het frame helpt hier ook goed voor. Wat ik persoonlijk wel een stuk minder fijn vind, is dat bij deze headset de kabel al voor de oorschelpen splitst en naar beide oren al gaat. Dit in tegenstelling tot de 500 Pro waar de kabel door het frame verder loopt. Dit tweede is minder kwetsbaar en zorgt dat je minder last van de kabel hebt.

De audiokwaliteit is wel goed en duidelijk. De muziek is goed te horen en ook gesproken geluid komt goed door de achtergrond muziek heen. Dit betekent dus dat er een goede balans is tussen de verschillende toonhoogtes waardoor niet een bepaalde toon beter te horen is of slechter. Ook de microfoon geeft een goed geluid door, maar pakt wel redelijk snel geluid op de achtergrond op. Nu wordt er bij dit model ook geen pop filter bijgeleverd wat wat ruis kan filteren. Toch is het qua kwaliteit wel hoger dan ik verwachtte van een headset van 25 euro.

Mocht je mijn andere review al hebben gelezen dat weet je dit al, maar ook de 300 Pro HN maakt gebruik van een kliksysteem om de headset te laten passen. Hoewel dit systeem erg soepel werkt, blijft het een nadeel hebben. Ook in deze headset heb je maar drie opties om het te verstellen waardoor het mogelijk is dat die niet altijd even goed past voor iedereen.

Ontwijk het volumeschuifje

Ook bij deze headset is het schuifje om volume te regelen erg gevoelig waardoor het precies af te stellen lastig is. Zeker vlak bij het maximum en minimum volume merk je dat een klein stukje schuiven veel effect heeft. Daarom raad ik ook hier aan om volume te regelen via het apparaat wat je gebruikt indien dit mogelijk is. Zoals bij de Switch en PC.

Deze headset heeft echter nog een tweede schuifje. Je kan de microfoon met deze headset alleen maar muten door het schuifje om te zetten. Dit terwijl het andere model juist werkte met het omhoog draaien van je microfoon. Dit schuifje werkt dan wel weer prima aangezien het een aan/uit schuifje is die geen tussenstappen heeft.