Na onze review van de HP Omen Transcend heeft HP ons een nieuwe laptop gestuurd om te testen. Dit andere model is uit de Victus-lijn en is met zo’n 1200 euro een stuk goedkoper dan de Transcend. Hoe dit model bevalt voor gaming en andere zaken bespreek ik daarom hier. Wat er goed en slecht aan is leg ik hier uit.
De HP Victus 16-s0040nd heeft een redelijk goede line-up aan specificaties. Zo bevat de laptop 16 GB aan RAM-geheugen, een AMD Ryzen 7 en een NVIDIA GeForce RTX 4060. Niet de hoogste specificaties, maar voor een gemiddelde gamer meer dan prima. Het scherm heeft een resolutie van 1080p en een ververssnelheid van 144 Hz. Al zul je die niet optimaal kunnen gebruiken bij de meeste games. Qua opslag heeft die een relatief lage 512 GB, maar dit is met een extra SSD uit te breiden.
Uiterlijk en software
De laptop ziet er van de buitenkant niet echt uit als een gaminglaptop. Hij is relatief dun en heeft geen bijzondere poespas. Zo is het logo van Victus een simpele V. Qua aansluitingen zijn er drie USB-A poorten, één USB-C poort, een HDMI 2.1 aansluiting, een ethernet aansluiting en een 3.5 mm Jackplug. De speakers van de laptop zijn van Bang & Olufsen en zitten aan de bovenkant van het toetsenbord. Ik zal hier later nog op terugkomen. De behuizing is gemaakt van plastic wat het een iets goedkoper gevoel geeft, maar het voelt stevig aan en van goede kwaliteit.
Het toetsenbord heeft relatief grote en lage knoppen die fijn voelen bij het indrukken. Het is een volledig toetsenbord, zo heeft het namelijk ook een numpad. Bovendien heeft deze ook verlichtingsmogelijkheden. De kleur van de verlichting van het toetsenbord is zelf aan te passen met de bijgeleverde Omen Gaming Hub software. Deze zit al vanaf het begin af aan geïnstalleerd op de laptop. Vergeleken met de Transcend is er iets minder mogelijk om aan te passen door gelimiteerde mogelijkheden van de Victus.
Ook komt de laptop weer met McAfee, maar persoonlijk verwijder ik die eigenlijk altijd direct. Zeker met McAfee heb ik vaker gehad dat performance van een laptop juist problemen ondervindt door de software.
Goede performance
De HP Victus 16 wordt dus geleverd met een Full HD-led-scherm met een resolutie van 1920x1080p. Veel laptops zijn ondertussen overgestapt naar een hogere resolutie, maar voor de technische specificaties van deze laptop is het een slimme keuze geweest om het Full HD te houden. De meeste grote/nieuwe games zullen namelijk toch niet fatsoenlijk kunnen draaien op een hogere resolutie. De kleuren en kijkhoeken zijn minder goed dan gemiddeld vanwege het paneeltype. Door de hoge ververssnelheid ziet de alles er wel erg goed uit. Al zul je niet het maximale hier uit halen met de meeste nieuwere games.
Hoewel de speakers van het bekende merk Bang & Olufsen is, zijn ze helaas redelijk ondermaats. Het geluid klinkt namelijk redelijk hol en mist bereik om alle toonhoogtes goed te bereiken. Daarom zou ik ook zeker games en films niet met het interne geluid afspelen. Neem een headset of sluit een speakersetje aan voor een betere ervaring. Hetzelfde geldt voor de camera. De resolutie is redelijk slecht, maar goed heel eerlijk gebruik je hem waarschijnlijk toch amper.
De prestaties met gamen zijn echter wel erg goed, zeker voor de prijsklasse. Zo is er weinig lawaai vanaf de laptop, zelfs tijdens het gamen. De ventilatoren houden de behuizing en inhoud redelijk koel waardoor langere gamesessies geen probleem zijn. De specificaties zijn dan ook goed genoeg voor de meeste gamers. Voor echt de hoogste resultaten zullen ze niet toereikend zijn, maar daar zit dus een flink prijskaartje aan.
In mijn periode met de laptop heb ik verschillende games uitgeprobeerd en eigenlijk waren alle games goed speelbaar. Zo zat Cyberpunk 2077 gemiddeld op de ongeveer 60 fps, met een minimum van ongeveer 40. Met ray tracing is het ook mogelijk te bereiken, maar hiervoor zul je wel DLSS of FSR aan moeten zetten. Iets wat ik eigenlijk altijd wel adviseer. Dit aangezien games altijd ervan profiteren. Oudere games of kleinere games waren eigenlijk consequent boven de 80 fps. Regelmatig kon je met deze games dan ook wel boven de 100 terechtkomen met behulp van DLSS/FSR.