Home Reviews Tech Review HP Omen Transcend 16 – prachtige laptop, maar te duur

[Review] HP Omen Transcend 16 – prachtige laptop, maar te duur

De afgelopen periode heb ik uitgebreid de HP Omen Transcend 16 kunnen uitproberen dankzij HP. Deze laptop is er in verschillende modellen, maar die van ons was de meest luxe-uitvoering van € 2.999,-. Voor die prijs krijg je de laptop met een Intel Core I9, 32GB RAM, 1TB SSD, NVIDIA RTX 4070 en een HyperX Cloud II Core draadloze headset. De specificaties zijn indrukwekkend, maar of het apparaat ook echt zo veel geld waard is?

Nette afwerking en design

Iets wat vaak een probleem is bij gaming laptops is het design. Ze kunnen bulky zijn, over de top gamer designs en dat valt bij de Transcend enorm mee. De case is subtiel en netjes afgewerkt. Het is een laptop die je in praktisch iedere situatie wel kunt gebruiken zonder enorm op te vallen. Het enige waar het meteen opvalt dat het een laptop voor gamers is, is het toetsenbord. Hiervan zijn alle toetsen individueel verlicht met RGB-verlichting. Je kunt dus een regenboog als toetsenbord hebben.

Qua aansluitingen zet de Transcend in op de toekomst. Met een HDMI 2.1 aansluiting, twee USB-C aansluitingen, twee USB-A aansluitingen, een ethernet aansluiting en een jackplug. HDMI 2.1 is een redelijk nieuwe standaard en zit op relatief weinig laptops. De meesten gebruiken nog een displayport om hogere framerates te bereiken op externe schermen. USB-C is iets wat al langer bestaat, maar niet veel laptops gebruiken hier meerdere van, aangezien de meeste accessoires nog USB-A gebruiken. Wat ik wel jammer vind, is dat er veel aansluitingen aan de achterkant zitten. Aan één kant ziet het er netter uit, maar ik vind het relatief onhandig om te gebruiken.

Redelijke performance, behalve op de batterij

Dankzij de hoge specificaties van deze laptop kon ik de meeste games op een redelijke performance spelen met de hoogste grafische instellingen. Veelal zat mijn framerate hierdoor wel maar op de maximaal 90 tot 100 frames per seconde. Natuurlijk kunnen lagere instellingen je een hogere framerate geven, maar alle onderdelen van je scherm benutten op hetzelfde tijdstip gaat dus niet. Want je zult moeten kiezen voor je resolutie of framerate. Hoewel ik niet de toegang had tot meerdere laptops om het verschil te meten, merkte ik dat ik toch wat teleurgesteld was in hoe snel de framerate zakte bij een hogere resolutie. Zeker door de enorme kracht die in de laptop zit.

Wanneer je de laptop gebruikt voor een andere activiteiten wilt gebruiken dan gaming werkt het ook meer dan prima. De computer werkt goed met de meeste zware programma’s als Premiere Pro en is flink snel met het overzetten naar andere opslag of het veranderen van opslag locatie.

Dit werkt allemaal goed wanneer je de laptop aan de stroom hebt. Helaas is de batterij niet goed van deze laptop. Hij ging vergeleken met mijn eigen, twee jaar oude, laptop, bijna net zo snel leeg met dezelfde taken, iets wat erg jammer is, want hoewel ik hem vooral aan de stroom zal gebruiken, is het ook wel fijn als die een reis met de trein volhoudt. Zeker als ik alleen maar internet gebruik en niet eens ga gamen.

Blijft koel, maar ventilator gaat enorm snel aan

De laptop blijft relatief koel met een gemiddelde van 76.5 graden Celsius voor de processor tijdens zware taken als gamen. Dat mag ook wel aangezien er genoeg ventilatieruimte is op de laptop. Maar het viel wel op dat iedere keer dat je ook maar iets zwaarders opstarte, bijna meteen de ventilatie op volle toeren ging draaien. Sneller dan ik met andere laptops heb ervaren en bovendien ook een stuk luider. Dat verpest toch wel de gamesessie wanneer je even geen headset op hebt.

Een prachtig en groot scherm

Hoewel de Transcend 16 een relatief kleine laptop is voor zijn klasse, is het scherm er niet minder indrukwekkend om. Met een aspect ratio van 16:10 in plaats van de standaard 16:9. In dit model was het scherm voorzien van een mini-LED display. Dit display heeft enorm veel kleine ledlampjes om zo een beter verschil tussen licht en donker te kunnen weergeven. Daarnaast heeft het scherm een verversratio van 240 Hz en een resolutie van 2560 x 1600. De helderheid van dit scherm was indrukwekkend meer dan het dubbele van een standaard scherm. De helderheid kan een maximum van 1180 nits bereiken.

Door de scherpte, de helderheid en het kleurcontrast voelen games en films enorm levendig aan. Vooral spellen met lichteffecten als The Crew Motorfest in Neon City als de beta van Hyenas zagen er prachtig uit door dit scherm. Films als de Mario Movie waren zo kleurrijk dat het er nog bijna beter uitzag dan op mijn televisie. Om dit te krijgen heb je echter wel de premiummodellen van de Transcend nodig. De goedkopere hebben namelijk geen mini-LED.

HyperX headset met gemak gebruiken

In de verpakking van deze laptop zat naast alle Laptop benodigdheden ook een HyperX Cloud II Core headset. Deze draadloze headset is op een speciale frequentie al gekoppeld met je laptop waardoor het gebruik enorm vergemakkelijkt wordt. Simpelweg door de headset aan te zetten maakt die verbinding met de laptop. Er is dus geen kabel of dongle nodig. Dit betekent dus een vrije poort in de laptop.

Afgezien van twee korte disconnects die zichzelf ook weer snel oplosten heb ik geen enkel probleem ondervonden van deze techniek. De headset is verder geleverd met een complete set aan accessoires waaronder een dongle mocht je hem aan een ander apparaat willen aansluiten. De headset zelf is bovendien comfortabel met een goede geluidskwaliteit, dus een uitstekende toevoeging. Zeker aangezien de audio van de laptop zelf niet heel bijzonder is.