Home Reviews Tech Review Alcatel 1S – spaar nog maar even door

[Review] Alcatel 1S – spaar nog maar even door

Alcatel staat al jaren bekend om het uitbrengen van budgettelefoons en ook met de 1S van dit jaar wijken ze niet af van die ideologie. Maar met de 1S slaan ze eigenlijk de plank flink mis.

De inhoud

De 1S 2021 heeft een 6.52 inch scherm wat bijna de volledige glasplaat bedekt. De zwarte randen zijn wel wat dikker dan die van mijn Galaxy S10 en zeker aan de onderkant is dat opvallend aangezien daar behalve de laadaansluiting en audio niets bijzonders zit. Daarnaast is er nog een nudge te vinden voor de selfie-camera.

Aan de achterkant vind je een vingerafdruk sensor en drie camera’s. Een 13MP camera, een 2MP camera voor diepte en een 2MP camera voor macro foto’s. Eigenlijk lijkt het model enorm op de 3L alleen is het camera eiland dunner wat ook weer past bij de lagere kwaliteit camera’s. Ook voelt de behuizing goedkoper aan dan de 3L doordat de 1S volledig uit plastic bestaat.

Verder wordt de telefoon geleverd met een oplaadstekker (Micro-USB), wat documentatie en een setje bedrade oortjes. Deze oortjes waren een flinke blast from the past aangezien het design leek op de standaard oortjes uit 2005, maar dan zonder het schuimlaagje om ze fijner te laten zitten. Dit is dus hetzelfde als in de 3L zit. Ook hier snap ik weer niet de keuze voor een Micro-USB.

De Alcatel 1S is voorzien van een octa-core processor en 3GB aan RAM-geheugen. Vooral het RAM-geheugen is iets wat mij voor de toekomst zorgen baart. 3GB is namelijk enorm laag en multitasken is er eigenlijk niet bij. Zeker aangezien applicaties elk jaar meer vragen van een telefoon zal dit erg snel verouderen en zul je een goede kans hebben dat je volgend jaar een nieuw model moet kopen.

Qua opslaggeheugen heb je van Alcatel 32GB gekregen. Hiervan wordt maar liefst 47%?! gebruikt voor de standaard applicaties en de systeemsoftware. Een paar foto’s of filmpjes en je moet alweer je geheugen uitbreiden. Je kunt het geheugen namelijk wel uitbreiden met een SD-kaart, maar dan ben je natuurlijk alsnog extra geld kwijt. Dus waarom je dan voor deze telefoon zou kiezen is mij een raadsel.

Budgetprestaties

Zoals ik al een beetje liet merken is de telefoon qua prestaties redelijk ondermaats, maar toch denk ik dat het nodig is om er wat dieper op in te gaan. Van het RAM-geheugen heb ik bij een praktisch lege telefoon en alleen de Play Store als achtergrond app nog maar zo’n 750MB over om mee te werken. Zwaardere apps vertraagden de telefoon snel en dus is alleen basis gebruik eigenlijk goed te doen. Daarnaast heeft de telefoon net als de 3L geen ondersteuning voor een 5 GHz wi-fi netwerk. Wat dus ook weer zorgt voor tragere downloadsnelheden en browsersnelheden.

De keuze om geen 5 GHz te ondersteunen en het gebruik van Micro-USB zijn naast het opslaggeheugen en het werkgeheugen de punten waarmee ik het meeste merkte dat dit echt tot de meest basis smartphones hoort en eerlijk gezegd zijn het rare keuzes geweest. Ze wijken hiermee namelijk af van een standaard die al zo’n drie à vier jaar bestaat.

De camera is wel oké

Voor de prijs is de camera door AI best wel oke. Door ingebouwde AI worden foto’s en video’s namelijk verbeterd tot iets wat er redelijk prima uitziet op een telefoonscherm. Voor deze prijsklasse maakt de telefoon één van de mooiste foto’s die je krijgt, maar dat is ook het meest positieve aan dit model. Maar als je echt veel foto’s maakt dan zit je ook weer met het opslaggeheugen.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
4.8
Vorig artikel[Video] MTV & Videoland slaan handen ineen voor datingshow “Are You The One?”
Volgend artikel[Review] World’s End Club
review-alcatel-1s-spaar-nog-maar-even-doorHoewel het aantrekkelijk is om een goedkope telefoon te kopen is dit het type wat na een jaar verouderd is en niet meer goed meedraait. Zelfs voor nu zou ik het zelf aan mijn vader die amper een telefoon gebruikt niet willen aanraden en zie ik het vooral als een IoT/Google Home afstandsbediening met belmogelijkheden.