Home Politics Waarom pak je niet meteen alle financiële kansen af van studenten,...

[Column] Waarom pak je niet meteen alle financiële kansen af van studenten, CDA? 

Geld-groeien-plant

Mag ik mijn studiefinanciering gebruiken om later geen schulden te hebben, werk- of studiedruk te verlagen of per ongeluk rijk te worden? CDA heeft laten weten graag het beleggen met een studiefinanciering te willen verbieden. Ze zijn bang dat rijke studenten rijker worden en zo een flink zakcentje verdienen of zelfs hun studieschuld meteen kunnen aflossen. Klinkt inderdaad heel slecht… 

De eerste keer dat ik dit verhaal in het nieuws las dacht ik eigenlijk dat het een grap was, maar het artikel klonk vrij serieus en ze hadden ook ‘sterke’ argumenten, zoals dat het rijke studenten rijker maakt. Dat is absoluut niet de bedoeling. Zo krijg je namelijk kansenongelijkheid, want voor de ‘arme’ studenten is het niet weggelegd, volgens CDA.

F*cking bullshit

Kan jij het geloven? Het moet verboden worden, want het kan misschien wel voor kansenongelijkheid zorgen. De grootste bullshit als je het mij vraagt. Toch is het echt hun redenatie zoals BNR meldt: “de redenatie is dat rijke studenten de lening dan kunnen gebruiken om ermee te beleggen en dat studenten die het nodig hebben voor hun levensonderhoud, niet kunnen beleggen. Daardoor zou volgens het CDA meer ongelijkheid komen.”

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Iedereen kan (leren) beleggen. Daarom vind ik het een tenenkrommend argument. Eigenlijk kan je met 10 euro, of eigenlijk zelfs al met 5 euro beleggen. Je hebt geen honderden of duizenden nodig, daardoor zou een (‘arme’) student mogelijk ook met eigen geld kunnen beginnen of inderdaad een deel van een lening. Gezien honderden of zelfs duizenden euro’s voor een ander resultaat zorgen, kan het juist kansen bieden voor de ‘arme’ studenten. Maar dat heeft meer met educatie te maken. Beleggen is niet zomaar eenmalig geld iets stoppen, wachten en cashen maar…

Miljonair tijdens het studeren

Een student met minder geld kan ook een groot vermogen opbouwen, dat heeft de Nederlandse cryptomiljonair Livaneli een paar jaar terug al bewezen. Hij begon met maar liefst 100 euro… ik ken zijn achtergrond niet. Ik zou niet weten of hij een student met minder geld was, het was meer een challenge voor hem om met 100 euro miljonair te worden. 

Dat Livaneli met 100 euro miljonair werd, wil niet zeggen dat iedereen dat lukt. Dat wil er absoluut niet mee zeggen. Van hem weet ik namelijk dat hij verschillende technieken heeft gebruikt en heel veel tijd heeft gespendeerd. Hij is deels gaan beleggen en deels gaan daytraden. Bijna 24/7 wat hij wel eens in een interview had aangegeven. En hij gebruikte z’n winst ook niet direct om daar leuke dingen van te kopen, dat is ook een belangrijk detail. Wat ik wel kan zeggen is dat je vermogen elke dag 1% meer waard maken niet geheel onmogelijk is. Met 100 euro zal dat over een jaar dus €3.778,83 waard zijn en met 1000 euro dus €37.783. Dan zou je dus binnen misschien wel een jaar van je studieschuld af kunnen zijn. Heerlijk, toch?

Spaargeld, wat spaar je nou eigenlijk?

Winst/inkomen niet direct uitgeven wordt steeds belangrijker, want eigenlijk beschouw je het dan nog niet als jouw geld, dus ook niet per se als winst. Je kan dat eigenlijk beschouwen als spaargeld. Je weet wel spaargeld waar je rente over krijgt. Oh, wacht… toch niet. Dat wordt alleen maar minder en minder. Zolang je geld niet meer waard wordt, stapel je eigenlijk alleen maar je euromunten op en de beloning voor het sparen is niks. Waarom zou je dan niet mogen beleggen? Gezien studenten daardoor juist (door) kunnen studeren of later eventueel op kamers kunnen wat nu niet mogelijk is. Of misschien wel naar een particuliere school kunnen of in buitenland studeren, net als prinses Alexia.

Studenten met een eigen bedrijf, mag wel?!

Nu we heel het artikel over beleggen hebben gehad, wil ik het graag hebben over studenten die een bedrijf beginnen met behulp van studiefinanciering. Dit wordt steeds vaker gedaan en toch wordt daar minder een probleem van gemaakt, maar eigenlijk is dat best vreemd. Een bedrijf beginnen heeft namelijk ook risico’s. Je moet namelijk ook investeren, dus heb je ook risicomanagement. En bij dat heb ik juist meer cringe feelings, omdat bijna iedereen tegenwoordig een bedrijf lijkt te hebben (vaak met Aliexpress inkoop, haha). Als je een nieuw iemand ontmoet kan je niet alleen vragen hoe diegene heet, maar ook hoe hun bedrijf heet… dan vind ik beleggen juist een mooie vorm, omdat je dan zelfs startende bedrijven een zetje kan geven zonder er zelf iets voor te doen, behalve het risico nemen. Kijk bijvoorbeeld naar Gamestop met een heel leger van beleggers. 

Persoonlijk advies

Wat ik absoluut niet de bedoeling vindt -staat helemaal los van hoeveel geld een student heeft- is dat studenten bijna geen onderzoek doen of doen omdat een ander dat ook doet. Volop in crypto gaan zonder te weten wat het is. Gewoon een crypto kopen als Doge omdat je Musk ziet als een god, Doge een leuk plaatje heeft of omdat je studiegenoot het ook heeft. Ik zeg daarmee niet dat je niet in Doge moet gaan, maar dat het niet meer geheel bewust gebeurt en meer dus naïef. En velen krijgen een verwachting dat alles meer geld waard wordt, maar hoe ga je dan om met bijvoorbeeld dalingen. De markt is een en al psychologie en je moet echt leren daarmee om te gaan. Emotionele stress kan voor naïviteit zorgen, angst en zelfs depressie. Maar ik vind dat de overheid zich daar niet mee moet bezighouden om dit te behoeden door dit te verbieden. Eigen verantwoordelijkheid in mijn ogen. 

Vorig artikel[video] No Time To Die | Première in Pathé Tuschinski
Volgend artikelDisney’s The Book of Boba Fett aangekondigd
Danick Jacobsen
Ik ben veel met social media bezig. Mijn moeder zei: 'ga toch eens iets nuttigs doen'. Toen dacht ik bij mezelf "ik ga hier iets nuttigs mee doen". Als de dag van vandaag schrijf ik nu artikelen. Artikelen wat over vanalles gaat. Het zou zelfs over jou kunnen gaan... En ik houd van koffie (dit wordt meestal ook zo standaard gezegd). Het liefste cappuccino/macchiato. Wat doe ik op de site en waar schrijf ik over? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld, deze vraag stel ik vooral mezelf. Ik houd mij vooral bezig over het nieuws rondom: YouTube en muziek. Naast het schrijven ben ik ook bezig met de groei van de site. Ik ben manager en zie de site graag groeien, help jij mee?!