Home General Grote politieke verschuiving na laatste Tweede Kamer verkiezingen

Grote politieke verschuiving na laatste Tweede Kamer verkiezingen

Zoals bekend zijn er afgelopen week verkiezingen geweest in Nederland voor de Tweede Kamer. De verkiezingen waren eerder dan gepland, dit doordat kabinet Rutte IV begin juli is gevallen. Dit kwam doordat de politieke partijen in het kabinet het niet eens werden over een oplossing over asielzaken in ons land. Doordat de partijen het hier niet over eens konden worden trok het CDA zich terug uit het kabinet waardoor dit viel. Dit resulteerde erin dat de verkiezingen 2 ½ jaar eerder werden gehouden dan gepland.

Winst PVV

Afgelopen week is gebleken dat de PVV veruit de grootste partij is met 37 zetels, gevolgd door GroenLinks-PvdA met 25 zetels, de VVD met 24 zetels en de NSC met 20 zetels. Dit heeft een aardverschuiving veroorzaakt binnen politiek Nederland. Echter is er nog niet bekend wie er gaan regeren. De komende weken moet gaan blijken of er partijen zijn die samen met de PVV willen regeren en of er daarmee een meerderheid kan worden behaald. Wilders gaf aan dat ‘het volk heeft gesproken’, alleen moet er nu nog blijken of andere partijen zich hier ook in kunnen vinden.

Groot verlies coalitie

Door de grote overwinning van de PVV staat daartegenover dat er een groot verlies is geleden onder de voormalige coalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie). Zij hebben, ten opzichte van de vorige verkiezingen, in totaal 37 zetels verloren. Dat is een enorme dreun voor de partijen. Door het verlies van tien zetels voor de VVD, heeft fractievoorzitter Yesilgöz, vandaag besloten niet deel uit te willen maken van een mogelijk kabinet met de PVV. Echter wil de VVD mogelijk wel gedoogpartner worden. Ook de NSC met als fractievoorzitter Pieter Omtzigt weet nog niet of hij wel met zijn partij deel wil nemen aan het kabinet. Dit zou betekenen dat de kans op een meerderheid voor een kabinet met PVV steeds kleiner wordt. Het verlies van de coalitie is een resultaat van het verlies van vertrouwen door de kiezers. Dit door enkele ‘fouten’ die de afgelopen jaren zijn gemaakt door het kabinet en het verlies van vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte.

Grootste verandering in beleid Wilders

De winst van de PVV is het resultaat van verschillende factoren. Zo heeft Wilders aangegeven enkele van zijn plannen en ideeën voor en over Nederland opnieuw te prioriteren en heeft hij laten weten dat alle partijen, dus ook de PVV, over hun eigen schaduw moeten springen. Ook roept hij alle partijen op om te kijken naar overeenkomsten om zo samen een kabinet te kunnen vormen.

Verder gaf Wilders aan dat hij graag zou willen regeren met de VVD, BBB en/of de NSC. Hiervan geeft BBB aan dat graag te willen maar staat de VVD hier dus niet voor open en is nog niet bekend wat de NSC zal doen.

Vormen van een meerderheid

Om een land te kunnen regeren is er een meerderheid nodig in de Tweede Kamer. Om die meerderheid te kunnen vormen moet de grootste partij, in dit geval de PVV, opzoek naar andere partijen die samen een meerderheid willen creëren en Nederland willen regeren. Het meest simpele en voor de hand liggende zou zijn dat de PVV samen zou werken met de VVD, NSC en/of BBB. Zo is er een ruime meerderheid van 88 zetels waar er 75 zetels benodigd zijn. Ook zou dit betekenen dat er een gehele rechtse coalitie ontstaat. Doordat de PVV en GroenLinks-PvdA op de meeste vlakken niet overeenkomen is de kans kleine dat zij samen gaan regeren. Echter is het zo dat de VVD niet samen met de PVV wil regeren. Hierdoor zou in het gunstigste geval de PVV een meerderheid kunnen vormen met alle overige rechtse partijen. Echter is dit niet genoeg voor een meerderheid waardoor ze afhankelijk zijn van de NSC van Omtzigt.

Kabinet zonder Wilders Wanneer blijkt dat er geen kabinet gevormd kan worden met Geert Wilders zal er worden gekeken naar andere mogelijkheden. Zo is het mogelijk dat er een andere partij de premier aan gaat leveren. Ook als dit niet voldoende blijkt te zijn voor een meerderheid kan er, na nog enkele andere oplossingen, gekeken worden naar eventueel nieuwe verkiezingen waar dan mogelijk een andere uitslag uit komt. Zo ver is het echter nog niet en tot die tijd zullen alle Nederlanders in onzekerheid af moeten wachten.

bron © NOS foto © Pixabay