Home News XR gaat A10 blokkeren ondanks verbod

XR gaat A10 blokkeren ondanks verbod

© PlanetZone

Extinction Rebellion (XR) gaat zaterdag 30 december gewoon de A10 bij Amsterdam blokkeren.

Dit zal gebeuren  ter hoogte van het voormalige hoofdkantoor van ING, dat ook wel de schoen of de klapschaats wordt genoemd en is een bekend herkenningspunt vanaf de A10. De actiegroep eist dat de bank stopt met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. ING zit al bijna tien jaar niet meer aan de Zuidas, maar volgens XR is de plek „symbolisch.”

De demonstratie op de A10 is verboden. De klimaatactivisten moeten hun protest verplaatsen naar de Amstelveenseweg in de hoofdstad dat in de buurt van het oude ING hoofdkantoor bevindt. Dat heeft burgemeester Femke Halsema vrijdag besloten na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

Een woordvoerder van XR laat weten vast te willen houden aan het blokkeren van de A10 omdat de andere locatie niet voor zoveel impact zorgt. Hierbij wordt geschetst dat er al tal van demonstraties bij ING-filialen zijn geweest, maar dat er nergens op wordt geantwoord en niks wordt gedaan door de bank. „Het is tijd om de escalatieladder te betreden.” XR denkt ook dat de demonstratie op de A10 op een veilige manier kan en wil hier samen met de gemeente voor zorgen.

A12

Eerder dit jaar blokkeerde XR maar liefst 27 dagen op rij de A12 bij Den Haag. Extinction Rebellion stopte hiermee nadat er een motie werd ingediend door Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Raoul Boucke (D66).

Foto © PlanetZone

Vorig artikelEerste namen Heroes Made in Asia zijn bekend
Volgend artikel3FM Serious Request haalt met Glazen Huis €7.502.981,- op voor Stichting ALS Nederland
Ik ben de eigenaar van Planetzone