Home Nieuws Uitgaan Nieuws Typhoon, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Berget Lewis verzorgen spetterende hoogmis...

Typhoon, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Berget Lewis verzorgen spetterende hoogmis in samenwerking met Amnesty International op Zwarte Cross

De Zwarte Cross organiseert een knallende hoogmis samen met Jazz Orchestra of the Concertgebouw (bigband van Het Koninklijk Concertgebouw) onder leiding van Dennis Mackrel (VS), het ZO! Gospel Choir (wat haar roots heeft in Amsterdam Zuidoost), soliste Berget Lewis en Hammondorgel-virtuoos Sven Figee. Niemand minder dan Typhoon zal de rol van voorganger vervullen. Volledig in Zwarte Cross stijl zullen tijdens deze hoogmis freestyle motorcrossers over de muzikanten en het koor springen.   

Niks is onmogelijk!
Met deze kerkdienst willen alle betrokkenen het thema van deze Zwarte Cross (‘Niks is onmogelijk!’) extra kracht bijzetten. Schijnbaar onverenigbare werelden kunnen verenigd worden, een festival in een uithoek van Nederland kan de plek zijn waar feest en inspirerende woorden feilloos gecombineerd worden en iedere vorm van hokjesgeest gaat tijdens deze hoogmis definitief de vuilnisbak in. Voor Amnesty International sluit het achterliggende thema naadloos aan bij hun activiteiten en deze kerkdienst is voor hen een positieve en luchtige manier om aandacht te vragen voor een serieuze zaak, namelijk: mensenrechten. Maarten Beckers (Amnesty International, coördinator Action & Events): “In een wereld waar leiders de macht naar zich toe trekken en ons verdelen, is het belangrijk om samen met onze vrienden van de Zwarte Cross te laten zien dat de mensenrechten belangrijk zijn. Dat we strijden voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid voor iedereen. Van Borculo tot Beijing, van Riyad tot Ruurlo, van Varsseveld tot Vladivostok en van Lichtenvoorde tot La Paz. Laten we met deze licht onwaarschijnlijke combinatie duidelijk maken dat de mensenrechten een feest zijn en dat dat waard is om voor in actie te komen.”

Kerkdienst vaste prik op de zondagochtend van de Zwarte Cross
Naast al het programma op de 33 podia en motorcrossbaan probeert de Zwarte Cross organisatie iedere editie bijzondere momenten te laten plaatsvinden waarbij ze bezoekers wil inspireren, uitdagen en iets positiefs meegeven. De oecumenische kerkdienst is één van deze vormen. Deze vindt traditiegetrouw ieder jaar plaats op zondagochtend in de Megatent. De Megatent is het grootste overdekte podium (13.000 bezoekers) van de Zwarte Cross. De oecumenische kerkdienst is geen echte liturgische mis, maar een speciaal voor de Zwarte Cross geschreven en voorgedragen toespraak met een positieve en inspirerende boodschap met het thema van dat jaar als motto. “Voor buitenstaanders is het misschien nauwelijks voor te stellen, maar ondanks het vroege tijdstip staat de Megatent altijd afgeladen vol met bezoekers die dit niet willen missen”, aldus festivaldirectrice Tante Rikie. “Bij afgelopen Zwarte Cross edities waren onder andere Paul Haenen, Maxim Hartman, Frank Lammers, Gerda Havertong, Ernst Daniël Smid en Michiel Romeyn de voorgangers bij de kerkdienst. In dit illustere rijtje wordt dit jaar Typhoon toegevoegd en daar ben ik enorm trots op!”.

Edison nominatie
Om de feestvreugde nog meer te verhogen, is het Jazz Orchestra of the Concertgebouw genomineerd voor een Edison. Tante Rikie: “Als het JOC de Edison niet wint, ga ik nooit meer naar de uitreiking en eet ik mijn draagstoel op”. De uitreiking van deze prestigieuze muziekprijs vindt plaats op 7 juli, dus wie weet valt er nog een extra feestje te vieren op de Zwarte Cross. Juan Martinez (artistiek directeur JOC): “Het is voor ons een grote eer om met Typhoon en Berget Lewis en het ZO! Gospelkoor de hoogmis te verzorgen. Wij hebben ons altijd verzet tegen hokjesgeest en alleen al daarom is het fantastisch om op de Zwarte Cross te staan. Jazz is ons dialect, maar onze taal is muziek en aan de muziek dragen wij deze hoogmis op.”