Home Nieuws Uitgaan Nieuws Japanse rijstballen eten, actiehelden ontmoeten en je superheldeskills oefenen tijdens FACTS

Japanse rijstballen eten, actiehelden ontmoeten en je superheldeskills oefenen tijdens FACTS

Once upon a time… in een stad hier niet zo ver vandaan, vindt op 6 en 7 april FACTS plaats. Hét mekka voor fans van films, tv-series en gaming, opent binnenkort voor de 32ste keer opnieuw de deuren in Flanders Expo in Gent. Je kunt er een babbeltje slaan met de grootste sterren als Charmed-actrice Shannen Doherty, Hannibal-acteur Mads Mikkelsen en Rocky-ster Dolph Lundgren, je proeft er onigiri (Japanse rijstballen), maakt er internationale vrienden (er zijn bezoekers uit onder andere Rusland en de VS), je kruipt er in bed met Ketnet-superheld Olly Wannabe en je waant je een superheld in de Superhero Academy. Je ware ontmoeten doe je tijdens de speeddates en je kan er unieke LEGO© Star Wars-sets kopen én die meteen laten handtekenen door drie officiële LEGO©-designers. Wie dus ook maar een beetje geïnteresseerd is in popcultuur mag dit evenement niet missen.

1. Hoe het begon…
FACTS ontvangt vandaag tienduizenden fans per jaar, maar begon met 40 bezoekers (en een poedel) in het Gentse café Het Tonneke in 1993. De haastig bij elkaar geknipte affiche van de eerste editie maakte gewag van “een gratis bijeenkomst” en riep op om “zelf materiaal mee te brengen, om te ruilen en verkopen”. De organisatoren waren vier bevriende studenten. Met andere woorden: FACTS was een bijeenkomst van een groep bevriende fans die niets anders wilden dan fans van popcultuur bijeen te brengen. Een filosofie die tot op vandaag nog altijd standhoudt.

2. Smeer je benen alvast in!
Want FACTS is meer dan 8 voetbalvelden groot! Deze show zet elk hoekje van Flanders Expo vol met activiteiten en shows rond films, series, games, comics en andere popcultuurfenomenen. Dat is dus meer dan 54.000 m² aan fun en unieke belevingen. Wist je trouwens dat FACTS ‘groen’ is? Het evenement draait voornamelijk op de 53.000 m² aan zonnepanelen, gemonteerd op het dak van Flanders Expo. De piekcapaciteit is maar liefst 1.87 megawatt.

3. Shannen Doherty en Dolph Lundgren
Tijdens deze editie ontmoet je indrukwekkende wereldsterren, zoals Shannen Doherty (die je kent als Prue Halliwell in Charmed en Brenda Walsh in Beverly Hills, 90210), Mads Mikkelsen (Hannibal Lecter in de tv-serie Hannibal en Kaecilius in Doctor Strange), legendarische held Dolph Lundgren (Rocky IV, Universal Soldier, The Expendables, Creed II & Aquaman), Gaten Matarazzo (Dustin Henderson van Netflix’ Stranger Things), Lana Parrilla aka Regina Mills uit Once Upon a Time, Jason Isaacs die je kent als onder andere Lucius Malfoy in Harry Potter en Captain Hook in Peter Pan en Tom Hopper (Game of Thrones, Black Sails en The Umbrella Academy)

4. COSPLAY: 1 op 3 FACTS-bezoekers verkleedt zich
Eén op 3 FACTS-bezoekers komt in cosplay, een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruik maken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee te imiteren. De term ‘cosplay’ is ontstaan als mengwoord van ‘costume’ en ‘play’. De eerste cosplay-wedstrijden werden gehouden in Japan in 1974.

5. Where are you from? Bezoekers van over de hele wereld
FACTS mag zichzelf een internationaal evenement noemen. Deze editie alleen al ontvangt meer dan 29 nationaliteiten, met onder meer bezoekers uit Israël, de Verenigde Staten, Noorwegen, Slovakije, Rusland en andere uithoeken van de aardbol. En dan rekenen we nog de wereldwijd bekende artiesten niet mee! Ook de standhouders en verkopers komen van heinde en verre om hun waren aan te bieden. Gemiddeld 300 standhouders van over de hele wereld – tot Australië, Japan en de VS toe – brengen schatten mee waar zelfs draak Smaug jaloers op zou zijn.

6. The Spring Edition 
Sinds 2016 vindt FACTS twee keer per jaar plaats: één keer in de herfst, één keer in de lente. Jaarlijks goed voor voor 75.000 fans, maar dat aantal groeit nog steeds. Sinds 2017 maakt FACTS trouwens deel uit van het Europese Heroes-netwerk. Elf evenementen in vijf landen trekken jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers aan. Eén woord: crazy.

7. De Superhero Academy: een Wipe-Out-hal vol opblaasbare uitdagingen
Na het grootste springkasteel ter wereld tweemaal te hebben neergepoot in Flanders Expo, komt de FACTS-organisatie nu met een nieuwe verrassing: de Superhero Academy. Daarin kan je een dozijn knotsgekke uitdagingen aangaan, van 1-tegen-1-sessies op de Warrior Pitch en de ongenadig roterende Eliminator tot Superhero Sumo en extreme kussengevechten. Kom binnen als rekruut, ga buiten als getrainde superheld!

8. Become a jedi
Eén van de meest ‘opvallende’ standen op FACTS: die van Lightsaber Club Limburg. Je leert er hoe te ‘vechten’ met een lichtzwaard (of lightsaber), net als in de filmserie Star Wars. De leden van de Limburgse club trainen elke zaterdag in Hasselt, maar leren jou op FACTS allerlei moves aan.

wanneer:

FACTS
6 & 7 april
GENT, België

Haal snel je tickets via:
https://facts.be/info/tickets/

Vorig artikelDit is gewoon Random Shit!
Volgend artikelNieuw ontwerp Estadio Santiago Bernabéu Real Madrid bekend gemaakt