Home Entertainment ISH Dance Collective en Amsterdam Sinfonietta kondigen nieuwe samenwerking aan: Het barre...

ISH Dance Collective en Amsterdam Sinfonietta kondigen nieuwe samenwerking aan: Het barre land

Het barre land © ISH Dance Collective en Amsterdam Sinfonietta

Gebaseerd op het honderd jaar oude gedicht The Waste Land van T.S. Eliot, presenteren ISH Dance Collective en Amsterdam Sinfonietta in een unieke samenwerking hun nieuwe voorstelling, ‘Het barre land’. De wereld uit T.S. Eliots gedicht vertoont veel gelijkenissen met de wereld anno nu, een wereld waarin uitdagingen zich blijven opstapelen. De hoop en de wil gaan echter nooit verloren, en in Het barre land nemen explosieve strijkersmuziek en acrobatische dans het publiek mee op een zintuiglijke zoektocht richting de toekomst. De voorstelling gaat op 24 september in première in de Meervaart en is tot en met 16 oktober in verschillende theaters te zien in Nederland. 

Een pandemie, oorlog, armoede, klimaatproblematiek… “The Waste Land ” lijkt meer dan ooit actueel in 2022. Hoe blijven we boven water in een wereld waar gevoelens van eenzaamheid en leegte ons naar de bodem trekken? In deze voorstelling verkennen Amsterdam Sinfonietta en ISH Dance Collective het universele thema van teloorgang en wedergeboorte. 

Een samenwerking tussen ISH Dance Collective en Amsterdam Sinfonietta is even ongebruikelijk als voor de hand liggend. Makers Candida Thompson en Marco Gerris komen uit twee totaal verschillende werelden, maar de wederzijdse fascinatie voor beweging en muziek is er altijd geweest, en kreeg eerder vorm in de korte film Spiegel im Spiegel. Tijdens de pandemie raakten ze in gesprek over T.S. Eliots gedicht, en de relevantie van de tekst op dit moment. Het inspireerde hen om een voorstelling te maken over de uitdagingen van deze tijd, maar vooral ook over het perspectief van hoop dat kunst in deze moeilijke tijd kan bieden. 

Candida legt uit: ”De ontmoeting tussen ISH Dance Collective & Amsterdam Sinfonietta heeft verbindingen uit verschillende werelden geïnspireerd, muziek & dans, poëzie & wetenschap. Het roept eerder vragen op dan antwoorden, maar heeft op zijn beurt geleid tot een creatieve opening van onze geest, waardoor we weer een broodnodig gevoel van relevantie hebben voor de wereld waarin we vandaag leven.”
Marco Gerris vult aan: “De klassieke composities van Amsterdam Sinfonietta in combinatie met luchtacrobatiek en hiphop dansers creëren magische beelden, die in de traditionele concertzalen nooit eerder vertoond zijn.”

In de voorstelling dagen drie dansers van ISH, drie acrobaten van Bencha Theater en de strijkers van Amsterdam Sinfonietta elkaar uit om met verschillende muziekstijlen en dansvormen de grenzen te verleggen. Ze bewegen vanuit de donkere wereld naar het licht. De performers lopen – letterlijk – tegen de muur, vallen ten onder, en krabbelen weer op. Van explosieve bewegingen aan de grond tot poëtische scènes hoog aan het plafond lijken de dansers te zweven. Muziek van de Iraanse componist Farokhzad Layegh, aangevuld met composities van Igor Stravinsky, Fazil Say, Valentyn Silvestrov en Rik Ronner stuwt de performers in een flow. Dit alles samen zorgt voor een meeslepende totaalbeleving, waarin alle zintuigen worden geprikkeld.

Speellijst

Za 24 sep: Meervaart, Amsterdam

Do 29 sep: Amare, Den Haag 

Vr 30 sep: Philharmonie, Haarlem

Wo 5 okt: De Doelen, Rotterdam  

Do 6 okt: Musis, Arnhem    

Za 8 okt: Concertzaal, Tilburg

Zo 9 okt: TivoliVredenburg, Utrecht  

Di 11 okt: Muziekgebouw, Amsterdam   

Wo 12 okt: Muziekgebouw, Amsterdam  

Do 13 okt: Muziekcentrum, Enschede

Meer informatie: Amsterdam Sinfonietta| ISH Dance Collective Bencha Theater

Bron en foto © ISH Dance Collective en Amsterdam Sinfonietta

Vorig artikel[video] Noorwegen wint van debutant Noord Ierland
Volgend artikelOranje Futsal loot Oekraïne en Kosovo in eerste ronde WK-kwalificatie 2022/’24