Home Nieuws TV Nieuws De Tokkies: na 20 jaar weer terug!

[Video] De Tokkies: na 20 jaar weer terug!

© Prime Video

Beschimpt, verguisd en gekrenkt! Tokkie: 1) Asociaal persoon – 2) Scheldwoord – 3) Sociale groep

Twintig jaar geleden schreef een Amsterdams gezin tv-geschiedenis. De Tokkies -de eerste realitysoapfamilie van Nederland- groeiden uit tot een fenomeen, maar hun landelijke bekendheid had een keerzijde. Jarenlang zwegen Wimpie, Wesley, Nathalie, Gerrie en Hanna Tokkie over het stigma en de gevolgen van hun roem. Voor de documentaire De Tokkies: 20 jaar later laten ze voor één keer weer camera’s toe in hun privéleven en doen ze een boekje open over hoe heel Nederland aan de haal ging met de naam Tokkie. De documentaire is vanaf maandag 30 april exclusief te zien op Prime Video.

In 2003 begon president Balkenende aan zijn tweede kabinet, viel de Verenigde Staten Irak binnen, brak de vogelpest uit, startte het proces tegen Volkert van der G. en werd prinses Amalia geboren. Misschien schreef een kleine, kleurrijke Amsterdamse familie in mei van dat jaar met hun realitysoap geen wereldgeschiedenis, maar groeiden wel in een klap uit tot heuse BN-ers. De Tokkies waren al gewend aan landelijke roem nadat er in 2003 een documentairereeks gemaakt was over een explosieve burenruzie, maar hun eigen realityserie maakten hen tot een fenomeen.

De landelijke bekendheid had echter een keerzijde. In de media werden de Tokkies neergezet als de echte familie Flodder, ze werden het mikpunt van spot op straat en de achternaam van moeder Hanna Tokkie werd synoniem voor ‘asociaal’. Minister President Mark Rutte, die het woord ‘tokkie’ ook gebruikte, bood later zijn excuses aan met de woorden “Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren.”

Maar voor Wimpie, Wesley, Nathalie, Gerrie en Hanna is het leed dan al geschied. Nu, na twintig jaar te hebben gezwegen, zijn ze eindelijk klaar om hún verhaal te doen. Over hoe hun leven compleet ontspoorde en hoe ze de brokstukken weer proberen op te pakken.

De Tokkies: 20 jaar later vertelt het opmerkelijke verhaal van het gezin van Gerrie en Hanna Tokkie, de eerste realitysterren van Nederland. Ze zijn een kijkcijferhit maar raken na een paar jaar in de vergetelheid. En terwijl het gezin het normale leven daarna weer probeert op te pakken, gaat heel Nederland aan de haal met de achternaam van Hanna. Het woord ‘tokkie’ wordt in de volksmond synoniem voor ‘asociaal’. Nu, 20 jaar later, willen de Tokkies hun naam zuiveren en hun verhaal vertellen. Over de impact van de negatieve stereotypering op hun leven en de gevolgen daarvan: geen werk, geen woning en neefjes en nichtjes die uitgescholden werden en klappen kregen op school.

Met deze documentaire wil de familie bewijzen dat ze meer zijn dan de beelden die in het verleden zijn gecreëerd. Vader Gerrie is ernstig ziek en wil -nu hij dat nog kan- afrekenen met het stigma. Ook voor zijn kleinkinderen, de nieuwe generatie.

Bron en foto © Prime Video