Home Nieuws TV Nieuws BNNVARA-ploeg brengt levensgevaarlijke migratieroute ’the Darién Gap’ in beeld

[Video] BNNVARA-ploeg brengt levensgevaarlijke migratieroute ’the Darién Gap’ in beeld

©BNNVARA

Dagelijks staan honderden mensen uit meer dan vijftig verschillende landen aan het beginpunt van de Darién Gap, een levensgevaarlijke, 120 kilometer lange route door de jungle van Colombia en Panama die vluchtelingen nemen op weg naar de Verenigde Staten. Een deel van hen overleeft de tocht niet. Vanwege de enorme toename van het aantal vluchtelingen is er veel media-aandacht voor deze migratieroute, maar nooit eerder heeft een cameraploeg het aangedurfd de volledige route, inclusief de gevreesde ‘berg des doods’, mee te lopen. Tot nu. In november 2022 hebben presentator en programmamaker Sahil Amar Aïssa, regisseur Diederick Groenewoud en cameraman Vince van der Pol als eerste cameraploeg ter wereld de hele Darién Gap gelopen om de verhalen van de vluchtelingen in beeld te brengen. Enkele maanden later, in februari dit jaar, liepen journalisten van CNN dezelfde route. ‘Fight or Flight Special: ‘Darién Gap’ is dinsdag 2 mei om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

De Darién Gap is een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. Het gebied is moeilijk begaanbaar, er leven tal van dodelijke dieren en planten en het grootste Colombiaanse kartel maakt er de dienst uit. Zij gebruiken de routes voor drugs, wapen- en mensensmokkel. In vijf tot tien dagen lopen mensen de tocht door de verstikkende hitte, wilde rivieren, moerassen en modder. In ‘Fight or Flight’ worden de tocht en de verhalen van de vluchtelingen in beeld gebracht. Mensen met stuk voor stuk een persoonlijk verhaal en een reden om te vluchten. Een reden die belangrijk genoeg is om hun eigen leven op het spel te zetten. Het doel? De Verenigde Staten bereiken. Daar willen ze een nieuwe toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. Maar zelfs voor de mensen die de Darién Gap overleven is het maar zeer de vraag of dit gedroomde leven in de Verenigde Staten ooit werkelijkheid zal worden.

Sahil Amar Aïssa: “Fysiek was dit het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan. De wanhoop waar je getuige van bent is zielsverscheurend. Het wordt slechts overtroffen door de ongelofelijke kracht van de individuen en families die we hebben gevolgd. Voormalig advocaten, politieagenten, muzikanten trotseren een week lang de meest verschrikkelijke en lichamelijk slopende omstandigheden in de hoop een betere toekomst in de Verenigde Staten te realiseren. Het feit dat wij Nederlanders met een simpele vlucht diezelfde bestemming kunnen bereiken blijft onbegrijpelijk.”

Diederick Groenewoud: “Tijdens deze verschrikkelijke tocht werd voor mij nogmaals benadrukt dat elk individu een legitieme reden heeft om te vluchten. Je leven zet je niet zomaar op het spel. Ik vind het onbegrijpelijk dat we deze mensen wegzetten als ‘gelukszoekers’, iets dat we in essentie allemaal zijn. Alleen krijgen sommigen het in hun schoot geworpen terwijl de ander ervoor op de vlucht moet. Ik hoop met deze aflevering dat men meer begrip krijgt voor mensen waarbij dat geluk niet voor het oprapen ligt.”

Fight or Flight – première en nagesprek

Op maandag 1 mei organiseert BNNVARA een avond in de OBA Oosterdok in Amsterdam die in het teken staat van Fight or Flight en de Darién Gap special. Kaarten hiervoor zijn nog beschikbaar (gratis). Samen met presentator Sahil Amar Aïssa, de hoofdpersonen uit de eerste aflevering van Fight or Flight, Aelaf en Ashraf en beleidsmedewerker Vluchtelingenwerk Sophie Strating, gaan we in gesprek over de serie. Na het gesprek kijken we naar de première van de Darién Gap special. Aan het einde is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de makers.

Bekijk hieronder de trailer van de aflevering:

Bron en foto © BNNVARA

Vorig artikelSlip of boxer? In Limburg kiezen mannen voor de slip
Volgend artikelAnders leren tijdens Festival WOEST! 
Ik ben de eigenaar van Planetzone