Home TV Nieuws TV NL Spraakmakende start van nieuw seizoen ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt!’

Spraakmakende start van nieuw seizoen ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt!’

De nieuwe reeks van het programma ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt!’ (voorheen Kees van der Spek Ontmaskert) gaat op dinsdag 29 oktober, om 20:30 uur bij RTL 5 van start. Kees gaat met zijn verborgen camera weer de hele wereld over. In het komende seizoen is er onder andere te zien hoe Kees een Hilversumse oplichter in Aruba vindt en hoe hij zich bezig houdt met een 40 jaar oude vermissingszaak in Suriname. Het nieuwe seizoen begint direct met een controversieel onderwerp: oplichting met euthanasiemiddelen.

In de eerste aflevering wordt Kees op het spoor gezet door de 81-jarige Carl uit Oss die vastbesloten is een einde aan zijn leven te maken. Carl werd tot twee maal toe opgelicht toen hij in Mexico het zelfdodingsmiddel Nembutal bestelde. In Midden- en Zuid-Amerika is dit middel –in tegenstelling tot Nederland- vrij verkrijgbaar. Na betaling van 1200 euro per dosis, kreeg Carl niets geleverd. De Ossenaar blijkt lang niet de enige te zijn. Volgens een woordvoerder van de in Nederland gevestigde pro-euthanasie-organisatie Exit International gaat er géén week voorbij zonder dat er meerdere meldingen van gedupeerden binnenkomen: “Het gaat vaak om wanhopige ouderen die niet heel handig op internet zijn. Een makkelijke prooi.’’

Kees en zijn team duiken in deze schimmige wereld en ontdekken dat de oplichters van Carl niet in Mexico, maar in het Afrikaanse Kameroen zitten. “Het is bizar en fascinerend tegelijk om te zien dat er gespecialiseerde oplichters bestaan die vanuit Afrika zich voordoen als Midden-Amerikaanse handelaars in zelfdodingsmedicijnen. Zij bedienen met de nodige kennis de Nederlandse markt’’ zegt Kees.

Wat volgt is een spannende jacht op deze oplichters waarbij Kees en zijn cameraman in een Afrikaans conflictgebied belanden en moeten vertrouwen op smeergeld en de corrupte lokale politie.

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt! wordt geproduceerd door Simpel Media en is vanaf 29 oktober om 20:30 uur wekelijks te zien bij RTL 5.