Home TV Nieuws TV NL NOS Nederland Kiest: Het Debat

NOS Nederland Kiest: Het Debat

Gaat Wilders de grootste partij worden? Archiefbeeld © PlanetZone

De avond voor de verkiezingen brengt de NOS zoals altijd het slotdebat. In twee delen: de kleinere partijen vóór het Achtuurjournaal en erna de negen grootste partijen. Alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten en meedoen aan de verkiezingen worden uitgenodigd. Wie de negen grootste zijn, die deelnemen aan het tweede deel van de avond, wordt bepaald aan de hand van het aantal zetels in de huidige Tweede Kamer en het aantal zetels in de Peilingwijzer op 1 november. De debatten worden gevoerd in drietallen die door de redactie worden samengesteld. Ook de thema’s worden bepaald door de redactie. Die thema’s worden geïntroduceerd met korte reportages en, in deel twee, met gesprekken die Simone Weimans voert met betrokkenen. Het eerste debat staat onder leiding van Winfried Baijens; Rob Trip leidt het tweede.  

NOS Nederland Kiest: Het Debat(dinsdag 21 november, NPO 1, 19.00 en 20.30 uur)

UITSLAGEN AVOND


Nederland heeft gestemd en vanaf 20.30 uur op NPO 1 ziet de kijker hoe er is gestemd en waarom. Met om 21.00 uur – wanneer de stembureaus sluiten – de eerste exitpoll en om 22.00 uur de geüpdatete exitpoll. En uiteraard de hele avond uitslagen. Verslaggevers zijn overal in het land: zo staan ze bij 16 partijen, ze spreken kiezers en ze zijn bij het tellen van de stemmen. De presentatie is in handen van Rob Trip en Simone Weimans. Malou Petter staat bij het uitslagenscherm en Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander zijn de politieke duiders. 

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (woensdag 22 november, NPO 1, 20.30 uur)

De meeste uitslagen komen ’s nachts en ’s morgens binnen en dus houdt de NOS de vinger aan de pols. De presentatie is in handen van Saïda Maggé. Malou Petter staat bij het uitslagenscherm en Albert Bos neemt de duiding voor zijn rekening. Drie verslaggevers kijken rechtstreeks op locatie mee bij het tellen van de laatste stemmen. Het nieuws uit de rest van de wereld wordt gebracht in de ochtendjournaals, die worden gepresenteerd door Jeroen Tjepkema. 

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (donderdag 23 november, NPO 1, 07.00 uur)

Bron: NOS Foto © PlanetZone