Home TV Nieuws TV NL Nederlandse gezinnen geconfronteerd met heftige leefgewoonten in Cultuurshock

Nederlandse gezinnen geconfronteerd met heftige leefgewoonten in Cultuurshock

Het drinken van rendierenbloed, wonen op een begraafplaats of slapen tussen de kakkerlakken; doodnormale zaken in verre culturen maar voor een doorsnee Nederlander een heftige ervaring. In het nieuwe SBS6-programma Cultuurshock worden Nederlandse gezinnen uitgedaagd om een week te wonen, werken en leven bij de meest extreme culturen ter wereld. De gezinnen hebben nog nooit iets anders gezien dan een Turkse all-inclusive of de camping in Spanje en krijgen nu de shock van hun leven. Elke week gaat een ander gezin op reis naar een totaal andere cultuur ergens ter wereld. Daar trekken ze in bij een lokale familie met de bedoeling zich volledig aan te passen. En dat is even schrikken, als blijkt dat ze plotseling een nomadenbestaan leiden in het ijskoude Siberië of toetreden tot een strenggelovige woongemeenschap in Bolivia. Hoe snel weten de Nederlanders zich aan te passen aan het leven van hun gastgezin? En wat leren ze van dit heftige avontuur? Cultuurshock is vanaf maandag 14 oktober om 21.30 uur te zien bij SBS6.

De Brabantse familie Wijtmans reist af naar de Nenetsen: een nomadenvolk dat een keihard en geïsoleerd bestaan leidt op de ijskoude Russische poolvlakte. Na een uitputtende reis van maar liefst drie dagen slaat niet alleen de schrik, maar ook de snerpende kou de Brabanders om het hart.

Op deze bizarre plek waar sanitaire voorzieningen en alle andere vormen van luxe ontbreken, stappen de Brabanders in de schoenen van een lokaal gezin. Een zware beproeving voor de familie Wijtmans uit Eindhoven, die de vakantie normaal gesproken doorbrengt in een camper op een zonnige bestemming.

Ook de familie Damveld uit het Gelderse Apeldoorn beleeft een bizarre reis. Zij kunnen bijna niet geloven dat ze gaan wonen, werken én slapen op de grootste levende begraafplaats ter wereld. Op deze plek waar 10.000 Filipino’s hun intrek hebben genomen in graftombes geldt maar één spreekwoord: de één z’n dood is de ander z’n brood. Voor de Damveldjes is deze dodencamping een eye-opener: een bizarre plek waar leven en dood hand in hand gaan…

Andere reizen zijn die naar een herdersvolk in Mongolië, de strenggelovige Mennonieten in Bolivia, de Indianen van de Braziliaanse jungle en een zogenaamd ‘wildpark’ in Zambia, waar het gevaar altijd op de loer ligt.

Cultuurshock wordt geproduceerd door Talpa Producties.Uitzending: SBS6, wekelijks vanaf maandag 14 oktober om 21.30 – 22.30 uur