Home TV Nieuws TV NL Dubieuze investeringsmaatschappij sponsor van voetbalclub PSV, blijkt in uitzending Opgelicht?!

Dubieuze investeringsmaatschappij sponsor van voetbalclub PSV, blijkt in uitzending Opgelicht?!

Een bedrijf achter de beruchte bitcoinadvertenties die de laatste tijd veelvuldig opduiken op Facebook, is sponsor van voetbalclub PSV. Dat blijkt in de uitzending van het AVROTROS-programma Opgelicht?! van dinsdagavond. Het betreffende bedrijf, Investous, omzeilt via Cyprus het toezicht van waakhond AFM. Nietsvermoedende investeerders verliezen duizenden, tienduizenden of soms honderdduizenden euro’s door te investeren bij Investous. De Facebook-advertenties kwamen in het nieuws nadat John de Mol, waarvan het portret onrechtmatig gebruikt wordt, een proces aanspande tegen Facebook.

Opgelicht?! duikt in de uitzending van dinsdagavond in de wereld van de valse bitcoinadvertenties. Wie zitten hier achter? En hoe werkt het? Het programma ontmaskert een tiener die in een webcommercial vertelt dat hij, dankzij zijn beleggingen in bitcoins, zijn studieschuld kon afbetalen en een appartement kon kopen. Het blijkt een jongeman te zijn die, in tegenstelling tot wat er in de video beweerd wordt, nog bij zijn ouders woont en zich heeft laten strikken door de internetoplichters.

Veel gedupeerden worden gelokt door nep-websites als Bitcoin Revolution en komen terecht bij Investous. Een redacteur van Opgelicht?! meldt zich aan bij dit bedrijf. Al snel wordt duidelijk dat gegadigden niet gaan investeren in bitcoins, maar op slinkse wijze in de handel in CFD’s worden getrokken. CFD’s, of Contracts For Difference, zijn ingewikkelde financiële producten waarmee je in één klap al je geld kunt kwijtraken . De kans op verlies is maar liefst 80 tot 90 procent. Controle in Nederland ontbreekt, omdat Investous op Cyprus gevestigd is en dus niet onder de controle van de Autoriteit Financiële Markten valt. Opgelicht?! laat daarnaast zien dat er achter veel van deze dubieuze investeringsmaatschappijen een Israëlische/Russische constructie schuilgaat.

Opgelicht?!, dinsdagavond 1 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron © Fotocredits: AVROTROS / Nico Kroon