Home Nieuws TV Nieuws The Spectacular, het vergeten verhaal van de klopjacht op de IRA in...

The Spectacular, het vergeten verhaal van de klopjacht op de IRA in Nederland

© Pupkin

De vierdelige conspiracy thriller The Spectacular, van de makers van Van God Los en Riphagen, is geïnspireerd op de jacht op een IRA-cel door de Limburgse politie eind jaren 80. De IRA was verantwoordelijk voor meerdere dodelijke aanslagen op doelen in Nederland, België en Duitsland. De internationale cast bestaat o.a. uit: Hadewych Minis, Aoibhínn McGinnity, Michel Sluysmans, Kerr Logan en Declan Conlon.

Eind jaren tachtig, aan het einde van het Noord-Ierse conflict, The Troubles, werd het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks gruwelijke IRA-aanslagen, gericht op Engelse soldaten die in Duitsland gelegerd waren en vaak in Limburg uit gingen. Zo werden in 1990 twee Australische toeristen na een avond stappen in Roermond vermoord. De aanslag bleek een vergissing van de IRA, die de Australiërs voor Britse militairen aan had gezien. Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs kreeg de taak de groep terroristen op te pakken. Maar langzamerhand groeiden bij hen vermoedens dat de autoriteiten er alles aan deden om aanhouding juist te voorkomen, omdat er kennelijk grotere belangen op het spel stonden.

Producent Pieter Kuijpers (Pupkin): ‘Decennia na deze vergismoorden is dit verhaal helaas nog steeds actueel. Niet alleen nu de Ierse kwestie door de Brexit weer op scherp is komen te staan, maar ook omdat polarisering en radicalisering het dagelijkse nieuws beheersen.’

Het op waarheid gebaseerde verhaal wordt in The Spectacular verteld vanuit het perspectief van twee vrouwen die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Teamhoofd bij de recherche Jeanine Maes (Hadewych Minis) opent de jacht op de mysterieuze Fiona Hughes (Aoibhínn McGinnity), het meest meedogenloze en enige vrouwelijk lid van de IRA-cel.

 

© Bjorn Frins

Aflevering 1 – Stammenstrijd

zondag 2 januari 2022, 21.15 uur, VPRO, NPO 3

Het zuiden van Nederland wordt geteisterd door een reeks IRA-aanslagen, gericht op in Duitsland gelegerde Britse soldaten. Rechercheur Jeanine Maes opent de jacht op de uit Belfast afkomstige IRA-leden, en in het bijzonder op de legendarische Fiona Hughes: the Angel of Death. De opsporing blijkt bijna onmogelijk, omdat de politiediensten van de verschillende landen in de grensstreek niet samenwerken. Wanneer een arrestatie plaatsvindt, lijkt iedereen opgelucht. Maar Jeanine weet beter. Er mist iemand: Fiona Hughes.

Aflevering 2 – Politieke lichamen

zondag 9 januari 2022, 21.15 uur, VPRO, NPO 3

De IRA-cel pleegt in Duitsland een aanslag waar Fiona Hughes bij betrokken is. Jeanine weet dat het een kwestie van tijd is totdat de leden ook in Nederland weer een aanslag zullen plegen. Jeanine denkt de IRA-leden een stap voor te zijn, maar ze maakt een verkeerde inschatting.

Aflevering 3 – De duivel zelf

zondag 16 januari 2022, 21.15 uur, VPRO, NPO 3

Een brute aanslag door de IRA-cel in Limburg wordt wereldnieuws. Vanuit zowel Sydney als London en zelfs Belfast klinkt grote verontwaardiging. Jeanine probeert haar fout voor zich te houden en zet alles op alles om de daders te pakken. De IRA-cel vermoedt ondertussen dat er een verrader in hun midden zit.

Aflevering 4 – The Irish Cause

zondag 23 januari 2022, 21.15 uur, VPRO, NPO 3

Bij toeval weet Jeanine de IRA-cel en Fiona op te sporen, alleen hun leider Declan Moore ontspringt de dans. Omdat er in Nederland geen duidelijke wetten zijn met betrekking tot terrorisme, zal ze de aanslag als een gewone moordzaak moeten bewijzen. Dit kan ze echter niet doen zonder haar eigen fout te openbaren. Dan blijkt dat er meer op het spel staat. Jeanine’s beslissing om de waarheid wel of niet te onthullen kan grote gevolgen hebben. Ze komt lijnrecht tegenover Fiona te staan tijdens een laatste ontmoeting waarin ze hoopt op antwoorden.

Nederlandse cast: Hadewych Minis, Michel Sluysmans (Gouden kalf voor Beste Bijrol Dramaserie 2021), Jacob Derwig, Peter Blok, Porgy Franssen, Carina de Vroome, Jochum ten Haaf en Kenneth Herdigein.

Ierse cast: Aoibhínn McGinnity (Quarry), Kerr Logan (Game of Thrones), Ian Beattie (Game of Thrones), Declan Conlon (The Tudors), Cillian Lenaghan (The Tin Box) en Brian Milligan (Hunger). 

Regie: Willem Bosch (Bellicher, Hiernamaals, Van God Los) en Pieter Kuijpers (Riphagen, Van God Los)

Scenario: Willem Bosch en Pieter Kuijpers

Producenten: Pupkin in coproductie met VPRO

Deze serie is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds en de Netherlands Film Production Incentive.

The Spectacular: hele serie vanaf zaterdag 1 januari 2022 online op NPO Plus

Afleveringen vanaf zondag 2 januari, 21.15 uur, VPRO, NPO 3

vpro.nl/thespectacular

#TheSpectacular

Bron en foto © VPRO