Home Muziek Organisatie Eurovisie Songfestival publiceert corona-protocol

Organisatie Eurovisie Songfestival publiceert corona-protocol

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 heeft vandaag een uitgebreid coronaprotocol gepubliceerd. Het protocol is opgesteld op basis van de maatregelen van het RIVM en branche-gerelateerde protocollen.  

“De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan een uitgebreid coronaprotocol, om het Eurovisie Songfestival in aangepaste vorm op een verantwoorde manier door te laten gaan. Met behulp van uitvoerig testen, mondkapjes, hygiënemaatregelen, aandacht voor ventilatie en innovatieve maatregelen wordt een omgeving gecreëerd waarin medewerkers, artiesten en pers zo veilig mogelijk kunnen werken,” zegt Sietse Bakker, Executive Producer van het Eurovisie Songfestival. 

Het protocol, dat mede is geïnspireerd op protocollen van grote sportcompetities, is tot stand gekomen in samenwerking met de EBU, de internationale songfestivalorganisatie. “Traditioneel gezien brengt het Eurovisie Songfestival Europa samen op één podium en we zijn nog steeds vastberaden om dit in mei in Rotterdam voor elkaar te krijgen,” aldus Martin Österdahl, de Executive Supervisor van het festival vanuit de EBU. “We koersen op een veilig Eurovisie Songfestival waarbij alle artiesten live vanuit Rotterdam optreden. Met dit protocol laten we zien hoe we dit kunnen bewerkstelligen. De veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen is onze hoogste prioriteit,” benadrukt hij.  

De maatregelen die de Songfestival-organisatie heeft genomen zijn afgestemd met Host City Rotterdam, goedgekeurd door de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en gevalideerd door SGS, een internationaal bureau dat gespecialiseerd is in de toetsing van dergelijke plannen. Mochten nieuwe inzichten of actuele ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, dan kan het plan op elk moment worden aangepast. 

De tv-productiecrew heeft het afgelopen jaar al veel ervaring opgedaan in het veilig werken in coronatijd. Voor de deelnemende artiesten en hun entourage zal het mogelijk wel even wennen zijn. Hen wordt aangeraden voor vertrek naar Nederland vijf dagen in quarantaine te gaan en zij moeten voor vertrek getest worden. Eenmaal in Nederland moeten ze in hun hotel blijven, behalve wanneer zij voor officiële programmaonderdelen de deur uit moeten. 

Iedereen die in Rotterdam Ahoy werkt — crew, artiesten en pers — wordt regelmatig getest in een speciaal daarvoor opgezette teststraat. “Ons doel is helder: besmettingen tijdens het evenement voorkomen. Mocht iemand positief getest worden, dan gaat ons isolatieprotocol in werking, ondersteunen we de GGD bij bron- en contactonderzoek en nemen we waar nodig aanvullende maatregelen. Mocht een deelnemer hierdoor niet live kunnen optreden dan wordt de back-up opname gebruikt,” zegt Bakker. De teststrategie wordt op dit moment uitgewerkt, op basis van de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS. 

Scenario B herbevestigd  Eerder kondigde de Songfestival-organisatie al aan dat een ‘normaal’ Songfestival (scenario A) onder de huidige omstandigheden niet realistisch is. Daarom werd begin februari ingezet op scenario B; een ‘anderhalvemeter-editie’. Dit besluit is vorige week herbevestigd door zowel de Reference Group (het bestuur van het Eurovisie Songfestival) als de Executive Board van de EBU. “Onze ambities blijven onverminderd hoog. We zullen er alles aan doen om het hoogst haalbare neer te zetten,” benadrukt Bakker. Ook de komende tijd houdt de organisatie de vinger aan de pols. Als de omstandigheden daar aanleiding toe geven kan alsnog worden afgeschaald. De delegaties rondom de artiesten zijn aanzienlijk kleiner dan bij eerdere edities. Ook het aantal journalisten dat terecht kan in Rotterdam Ahoy is afgeschaald. Of publiek aanwezig kan zijn bij de shows en bij publieksactiviteiten in Rotterdam wordt op een later moment besloten

Bron © NPO/NOS/AVROTROS

Vorig artikelDeelnemersveld De Verraders compleet; Wie overleeft de nacht in dit bloedstollende en meeslepende avontuur?
Volgend artikel[video] Word een rocklegende met de allereerste officiële Queen-game op mobiel
Ik ben de eigenaar van Planetzone