Home TV Nieuws TV BE Opnames Arcadia gestart: gloednieuwe spannende near-fiction reeks over een nieuwe samenleving

Opnames Arcadia gestart: gloednieuwe spannende near-fiction reeks over een nieuwe samenleving

Ellie de Lange - Melody Klaver - Lynn Van Royen - Naomi Janssens - Abigail Abraham - (c) jonnydepony/Maarten De Bouw

Hoe overleef je in een wereld waar een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt? En hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen? Dat is het uitgangspunt van de gloednieuwe spannende near-fiction reeks Arcadia, die zich dus afspeelt in de nabije toekomst. De opnames van Arcadia zijn vorige week gestart en vinden plaats in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De diverse cast is een sterke mix van grote Vlaamse en Nederlandse namen en frisse talenten. Onder andere Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Melody Klaver, Ellie de Lange, Gene Bervoets, Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Naomi Janssens, Wim Opbrouck, Aus Greidanus, Ikram Aoulad, Natali Broods, Boris Van Severen, Thomas Ryckewaert, Lukas Bulteel, Rutger Messerschmidt en Mustafa Duygulu zijn in de reeks te zien.

Het idee voor Arcadia ontstond enkele jaren geleden, maar blijkt nu actueler dan ooit. De internationale reeks is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO 3), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). De reeks wordt gemaakt door productiehuis jonnydepony in coproductie met Big Blue. Arcadia is geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck, en wordt geregisseerd door Tim Oliehoek.

Een nieuwe, betere samenleving?

Na een grote catastrofe ontstaat een nieuwe samenleving, Arcadia. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

Arcadia volgt een gezagsgetrouwe familie die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Maar alles verandert wanneer aan het licht komt dat de vader van de familie gefraudeerd heeft om de Burgerscore van twee van zijn dochters hoog te houden. Hij wil hen zo beschermen tegen een wereld waarin alles afhangt van hun score. Als straf wordt hij uit Arcadia verbannen naar de buitenwereld, die quasi onbewoonbaar is en waar alleen de sterksten kunnen overleven. Zijn vrouw en vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor zijn fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of elkaar?

Lotte Vermeir, netmanager Eén: “Ik ben heel blij dat we onze kijkers eigen fictie met internationale allure kunnen aanbieden, dankzij de Europese samenwerkingen. Arcadia werpt enkele fundamentele vragen op waar iedereen wel eens in meer of mindere mate mee worstelt: zijn we solidair of kiezen we voor onszelf? In het spannende en meeslepende verhaal verkennen we hoe een mogelijke nieuwe wereld er zou kunnen uitzien, door de ogen van gewone mensen die hun weg zoeken en proberen te overleven. Dat, in combinatie met deze topcast met zowel Vlaamse als Nederlandse namen, zal zorgen voor een buitengewoon spannende en herkenbare reeks.”

Arcadia kan rekenen op de steun van het VAF/Mediafonds, Screen Flanders, Belga Films Fund, de Belgische Tax Sheltermaatregel, Netherlands Production Incentive.

Bron en foto Ellie de Lange – Melody Klaver – Lynn Van Royen – Naomi Janssens – Abigail Abraham – (c) jonnydepony/Maarten De Bouw