Home Nieuws TV Nieuws Opgelicht?!: RDW-keuring schiet tekort

Opgelicht?!: RDW-keuring schiet tekort

De wet- en regelgeving regels rondom keuring van motoren door de RDW zijn onvoldoende. Dat constateert CDA-kamerlid Wytske Postma na het bekijken van beelden die dinsdagavond worden uitgezonden in het AVROTROS-programma Opgelicht?!.
 
In de uitzending van Opgelicht?! het verhaal van een zogenaamde trike, een motor met drie wielen, die in juli 2018 betrokken was bij een dodelijk ongeluk. De 31-jarige bestuurder verloor bij dit eenzijdige ongeval het leven, zijn passagier overleefde de crash ternauwernood. Een jaar na dit tragische voorval bleek de motor opnieuw te koop te staan, met een teruggedraaide tellerstand. De motor zou technisch in orde zijn geweest, meldde de garage, maar Opgelicht?! betwijfelde dit, net als de RDW.
 
Motor-deskundige Erik van Lent dook op verzoek van Opgelicht?! onder de trike en concludeerde net als de RDW dat er heel veel aan gerepareerd is. Hij wees zonder enige moeite de restschade aan en zag met het blote oog dat de driewieler rustte op een in elkaar gelast, beschadigd en krom frame. Dit is simpelweg levensgevaarlijk. ”Dit frame breekt als een luciferhoutje af als er nog een keer een ongeluk mee gebeurt”, aldus Van Lent.

In de uitzending zien we beelden van de herkeuring. En hoewel een woordvoerder van de RDW de motor niet veilig durft te noemen, voldoet hij wel aan de huidige keuringsregels. Dat kan niet, vindt CDA-kamerlid Wytske Postma. “Ik ga hierover vragen stellen aan de minister”.  In Opgelicht?! ook de reactie van Minister van Nieuwenhuizen, die in elk geval toegeeft dat de huidige regels verouderd zijn.
 
Opgelicht?!, vanavond om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron © Fotocredits: AVROTROS / Nico Kroon

Vorig artikel[Review] Mortal Kombat 11: Ultimate
Volgend artikelOpsporing Verzocht: Ravage na mislukte plofkraak Westervoort
Ik ben de eigenaar van Planetzone