Home Nieuws TV Nieuws Onthullende docuserie over Russische spionage in Europa

Onthullende docuserie over Russische spionage in Europa

© VPRO

Een team van bekroonde onderzoeksjournalisten van de Scandinavische publieke omroepen onderzoekt al meer dan een jaar hoe de Russen in Europa undercover opereren en hoe zij cruciale onderzeese infrastructuur van NAVO-landen in kaart brengen. In de driedelige documentaireserie Poetins schaduwoorlog wordt duidelijk hóe belangrijk het is om de Russische militaire activiteiten op het Europese continent te onderzoeken en in de gaten te houden.

Aflevering 1: De spionnen onder ons, maandag 5 juni

Een groep Scandinavische journalisten ontdekt een geheime lijst met namen van vermoedelijke Russische inlichtingenofficieren die actief zouden zijn in Scandinavië. Ze starten een onderzoek en vinden een militaire radio aan boord van een Russische vissersboot in Noorwegen. De journalisten vermoeden dat de vele Russische vissersschepen die actief zijn in de Noorse havens militaire spionageschepen zijn. Als de Nord Stream-gasleiding in september 2022 gesaboteerd wordt, start een Deense journalist een onderzoek. Hij komt in contact met een voormalige inlichtingenofficier van de Britse marine die over nieuwe informatie lijkt te beschikken.

Aflevering 2: Russische spionageschepen, maandag 12 juni

De voormalige inlichtingenofficier van de Britse marine houdt een verdacht Russisch schip in de Deense binnenwateren in de gaten. Hij luistert de bemanning af en brengt de activiteiten van de boot in kaart. Wanneer journalisten het schip proberen te bereiken, worden ze opgewacht door de gewapende bemanning met Russisch militair materiaal. Als ze daarna het schip volgen, blijkt dat het alle energiesectoren en -voorzieningsketens in de Noordzee in kaart brengt. Ondertussen worden de namen naar buiten gebracht van 38 Russische inlichtingenofficieren die op Scandinavisch grondgebied opereren.

Aflevering 3: Op zoek naar de waarheid, maandag 19 juni

De Scandinavische journalisten proberen aan de hand van de geheime radiocommunicatie tussen Russische marineschepen te achterhalen wat er precies gebeurde tijdens de explosie van de Nord Stream-gasleidingen in de herfst van 2022. Tegelijkertijd ontdekken andere journalisten hoe een groot netwerk misinformatie verspreidt in westerse landen.

Regie: Boris Bertram

Poetins schaduwoorlog (3 x 52 min), vanaf maandag 5 juni, 23.10 uur, VPRO, NPO 2. De hele serie is vanaf 25 mei te streamen op NPO Plus.

2Doc.nl/schaduwoorlog

#schaduwoorlog