Home Nieuws TV Nieuws Kan je surfen op lucht? Anna Gimbrère en Sosha Duysker gaan op...

Kan je surfen op lucht? Anna Gimbrère en Sosha Duysker gaan op onderzoek

© VPRO

Kan je een auto opladen met bliksem? Waarom is er nog geen zelfrijdende fiets? In Anna’s brains werpt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère samen met een team jonge uitvinders en wetenschappers alles in de strijd om prikkelende technische vragen van verschillende bekende Nederlanders te beantwoorden. In de zevende aflevering vraagt presentator Sosha Duysker zich af of je kan surfen op lucht. 

Sosha Duysker (presentator) wil zich graag vrij als een vogel voelen door te surfen op lucht. In de zevende aflevering van Anna’s brains bedenkt Anna Gimbrère samen met haar brains een manier om dat voor elkaar te krijgen. 

In het lab voeren Anna en haar brains enkele proeven uit met zwavelhexafluoride, een gas dat veel zwaarder is dan lucht, om aan te tonen dat je op een gas kunt blijven drijven. Anna wint kennis in over aerodynamica, de wetenschap die beschrijft hoe lucht om een voorwerp heen beweegt. Ook vliegt ze mee in een zweefvliegtuig om meer te leren over het ontwerp van de vleugels van het vliegtuig.

Het team besluit een eigen luchtsurfvleugel te maken en deze op verschillende manieren te testen. Ze nemen de proef op de som in een speedboot en een horizontale windtunnel. Een goed werkende vleugel maken, waarmee je op lucht kan surfen, blijkt een stuk lastiger dan gedacht. Anna en haar brains besluiten het over een andere boeg te gooien en kunnen Sosha uiteindelijk toch de unieke ervaring bieden om op lucht te surfen met een speciaal ontworpen airsurfboard.

Over Anna’s brains In een wereld vol technologie lijkt het soms alsof we alles al kunnen, maar er blijven altijd bijzondere uitdagingen bestaan. Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère (1986) en haar team zetten de wetenschap in om schijnbaar onmogelijke vragen van BN’ers op te lossen. Wat volgt is een proces van testen, spectaculaire proeven en experimenten om aan het eind van het programma de oplossing te presenteren aan de BN’ers. Net zoals in de wetenschap is ieder proces er een van vallen en opstaan en is het resultaat altijd de moeite waard. Maar of de BN’ers dan ook echt tevreden zullen zijn met de bijzondere oplossing die Anna en haar brains hebben bedacht, zal moeten blijken.  

Anna’s brains, aflevering 7: Kan je surfen op lucht?, maandag 18 oktober, 20.25 uur, VPRO, NPO 3 

*Er is geen uitzending van Anna’s brains op maandag 11 oktober, dit in verband met de kwalificaties voor het WK 2022.  

Voor meer informatie: vpro.nl/annasbrains

#annasbrains

Bron: VPRO