Home Nieuws TV Nieuws Eredivisie geeft historische klassiekers uit 1960 en 1964 kleur

Eredivisie geeft historische klassiekers uit 1960 en 1964 kleur

©Eredivisie

In aanloop naar De Klassieker zijn beelden van twee historische ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax in kleur uitgebracht. Het gaat om de Klassiekers Ajax – Feyenoord uit 1960 (5-1) en Feyenoord – Ajax uit 1964 (9-4). Dit initiatief van de Eredivisie CV, in samenwerking met ESPN, vormt de aftrap van een serie ingekleurde zwart-wit beelden.

65 jaar Eredivisie
Dit seizoen bestaat de Eredivisie 65 jaar. Het jubileumjaar wordt op meerdere manieren kleur gegeven, waaronder letterlijk door historische archiefbeelden in te kleuren die in zwart-wit zijn opgenomen. Vandaag worden de eerste gekleurde fragmenten getoond uit de ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax in 1960 en 1964. Dit ter viering van het 100-jarig jubileum van De Klassieker.

Historische Klassiekers
Ajax speelde op 26 mei 1960 een van zijn meest heroïsche wedstrijden in de Eredivisie. Ajax en Feyenoord eindigden aan het eind van het seizoen 1959-1960 gelijk in punten (50) en moesten een beslissingswedstrijd spelen om het landskampioenschap. In het Olympisch Stadion in Amsterdam won Ajax de bijzondere Klassieker met klinkende cijfers: 5-1. In het fragment zijn onder andere Wim Bleijenberg (met drie doelpunten en één assist de uitblinker) en Mister Ajax, Sjaak Swart, in kleur te zien.

De andere ingekleurde Klassieker is de ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax op 29 november 1964. Mede dankzij vijf doelpunten van Rotterdammer Hans Venneker boekte Feyenoord zijn grootste overwinning op Ajax uit de clubgeschiedenis (9-4). In het Rotterdamse elftal stonden spelers als Eddy Pieter Graafland, Hans Kraay, Frans Bouwmeester en Coen Moulijn in het basiselftal, terwijl Ajax aantrad met onder andere Bennie Muller, Wim Suurbier, Sjaak Swart en de pas 17-jarige Johan Cruijff. Op de ingekleurde beelden zijn enkele doelpunten van Venneker te zien en ruim zestigduizend supporters in een uitzinnige Kuip. In dat seizoen wist Feyenoord zich voor de achtste keer in de clubhistorie tot landskampioen te kronen.

‘Beelden winnen door inkleuring aan impact’
De beelden zijn in opdracht van de Eredivisie CV door Planet X ingekleurd. Het Amsterdamse visual effects-bedrijf heeft de zwart-wit beelden op basis van Artificial Intelligence en handmatig werk ingekleurd. Het geluid en (soms) commentaar zijn afkomstig van de originele wedstrijdbeelden van de NOS en overeind gebleven.

Jan de Jong, directeur Eredivisie CV: ,,De historische wedstrijden komen opnieuw tot leven. Het is prachtige techniek die bijvoorbeeld ook gebruikt is bij de monumentale film They Shall Not Grow Old van Peter Jackson. Het maakt het echter en brengt het verleden een stuk dichterbij. De wedstrijden zijn nog steeds even lang geleden, maar winnen door de inkleuring enorm aan impact. Het is alsof je van een mooi schilderij de doffe laag vernis afhaalt en het kunstwerk weer in zijn oorspronkelijke schoonheid en glorie laat herleven en stralen.”

Serie ingekleurde beelden
De ingekleurde beelden van De Klassiekers zijn zondagochtend in première gegaan in ‘Goedemorgen Eredivisie’ op ESPN. Daarnaast zijn de beelden vanaf vandaag in kleur te zien op het Eredivisie-archief op YouTube. In de loop van dit seizoen worden er nog meerdere ingekleurde wedstrijdfragmenten door de Eredivisie en ESPN uitgebracht.

Bron en foto: ©Eredivisie