Home TV Nieuws TV BE De politie waarschuwt voor datingfraude

De politie waarschuwt voor datingfraude

Gewiekste oplichters die met een vals profiel via sociale media toenadering zoeken. Het is een gekende tactiek, maar toch vallen er elke dag opnieuw slachtoffers van datingfraude. De politie waarschuwt hiervoor in het opsporingsprogramma FAROEK, vanavond om 21.45 bij VTM. 

Het begint allemaal heel onschuldig: je leert online iemand kennen en bouwt een relatie op. Na enkele weken zit je geliefde in de problemen en heeft hij of zij dringend geld nodig. Maar als je betaalt, ben je gegarandeerd je centen kwijt.

“Dag liefste Line, hoe gaat het? Zachte kussen, Franck die aan je denkt.” Line, een weduwe van 68 jaar, toont aan Faroek Özgünes één van de honderden berichten die ze kreeg van Franck Lemaire, een charmante man die ze online leerde kennen. “Die belde alle dagen en soms stuurde hij een selfie”, zegt ze. “Ik had daar wel gevoelens voor kunnen hebben. Het idee is verleidelijk: we gaan samen iets opbouwen. Stilaan ga je daar vertrouwen in krijgen.

De selfies die ‘Franck’ stuurde zijn in werkelijkheid foto’s van een Amerikaanse man die niets met de zaak te maken heeft. “Het heeft ook mijn leven helemaal overhoop gehaald,” vertelt hij via Skype aan Faroek Özgünes. Zijn foto’s worden al jaren door oplichters misbruikt. “Ik krijg elke dag berichten van slachtoffers, soms zeggen ze heel gemene dingen. En ik heb niets gedaan!”

De daders zijn intussen amper op te sporen, ze zitten meestal verspreid in het buitenland. “De gouden raad is en blijft, geef nooit geld aan iemand die je niet kent”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. “We zien vaak dat mensen duizenden euro’s overmaken en dat geld zien ze helaas niet meer terug.”

Verder in FAROEK: 

  • Een 18-jarig meisje is in Hasselt door twee mannen verkracht na een nacht uitgaan 
  • Dieven steken de banden lek van een man uit Merelbeke om hem daarna te bestelen 
  • In Gent hebben dieven in één nacht tijd ingebroken in drie nachtwinkels

De afleveringen van FAROEK zijn ook te (her)bekijken op VTM GO

Bron © DPG Media België