Home Nieuws TV Nieuws De NOS tussen Kerst en Oud & Nieuw

De NOS tussen Kerst en Oud & Nieuw

archief, Erasmusbrug met vuurwerk. Op oudjaarsavond 2022 werd er geen vuurwerkschow gehouden vanwege de harde wind © PlanetZone

Zoals gebruikelijk maakt de NOS in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw een groot aantal jaaroverzichten en andere uitzendingen die een vast onderdeel vormen van de eindejaarsprogrammering. We kijken dit jaar ook terug op de Olympische Spelen waarvan niemand had gedacht dat ze door zouden gaan en we bieden een unieke blik achter de schermen van de grootste televisieproductie van het jaar: het Eurovisie Songfestival. Op 4 januari serveren we nog een mooi toetje door 25 jaar terug te gaan in de tijd, toen de laatste Tocht der Tochten – de Elfstedentocht – werd verreden.

Hieronder het overzicht (met tijden onder voorbehoud).

NOS | NOC*NSF SPORTGALA 

Op woensdag 22 december worden tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala 20/21 de sportprijzen voor onder meer Sportvrouw, Sportman, Sportploeg, Paralympische sporter en Coach van het Jaar bekendgemaakt. Vanwege de huidige coronamaatregelen is ervoor gekozen de sportverkiezingen op een bijzondere locatie te organiseren en er geen feestelijkheden met publiek aan te koppelen.

In een live tv-uitzending, die wordt gepresenteerd door Dione de Graaff en Tom Egbers, worden sporters geëerd voor hun bijzondere prestaties. Ook wordt teruggeblikt op de sportmomenten van de afgelopen twee jaar. De genomineerde sporters zijn op locatie – wanneer dit past binnen de actuele maatregelen – of op een andere manier aanwezig in de uitzending.

Woensdag 22 december, 20.33-21.59 uur, NPO 1 en BVN

KERSTTOESPRAAK KONING WILLEM-ALEXANDER

Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanaf Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kerstboodschap uit.

Zaterdag 25 december

13.00-13.11 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 2) en en BVN

18.00-18.11 uur (herhaling)

NOS ORANJE JAAROVERZICHT 2021

Terugblik op het afgelopen jaar van de koninklijke familie. Met aandacht voor twee verjaardagen: koningin Máxima werd 50 en prinses Amalia werd 18 en daarmee van rechtswege lid van de Raad van State. Haar intrede in de Raad was een dag na haar verjaardag. Verder werd ook de koninklijke agenda gedomineerd door corona. Zo vierde de koninklijke familie Koningsdag weliswaar in Eindhoven, maar was het contact met het publiek beperkt tot tv-schermen. Ook het staatsbezoek aan Griekenland in december moest als gevolg van de coronaperikelen worden afgelast.

Zaterdag 25 december, 19.49-20.25 uur, NPO 2 en BVN (maandag 27 december)

NOS SCHAATSEN OLYMPISCH KWALIFICATIETOERNOOI (dag 1) 

Live verslag vanuit Thialf met de 1000 meter vrouwen en de 5 km voor vrouwen. Presentatie: Henry Schut. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.

Zondag 26 december, 13.50-16.19 uur, NPO 1

NOS TERUGBLIK OLYMPISCHE SPELEN 2021

Terugblik op de hoogte- en dieptepunten van de Olympische Spelen in Tokio, waarvan iedereen dacht dat die vanwege corona niet door zouden gaan, maar die toch doorgingen. De sportbeelden worden afgewisseld met beelden die NOS-presentatoren en –commentatoren zelf maakten van de vaak ingewikkelde en altijd beperkende werkomstandigheden tijdens deze coronaspelen.

Zondag 26 december, 19.00 -19.56 uur, NPO 1 en BVN

NOS JEUGDJOURNAAL JAAROVERZICHT 2021

Presentator Evita Mac-nack neemt de kijkers mee langs de grote onderwerpen van het afgelopen jaar, zoals de overstromingen in Limburg, de moord op Peter R. de Vries, de Olympische Spelen, Afghanistan en natuurlijk corona. Verslaggever Bart Tuinman gaat met een elektrische bus het land in, op bezoek bij kinderen om met hen terug te kijken op het afgelopen jaar. Verder is er de uitslag van een peiling onder kinderen over wat zij zelf belangrijk vonden: wat was de Trend, het Dierennieuws en natuurlijk de Nieuwsgebeurtenis van 2021? Om het jaar vrolijk af te sluiten, eindigt de uitzending met nieuwjaarswensen van bekende Nederlanders, zoals Nikkie de Jager, Britt Dekker en Maan.

Zondag 26 december, 18.30-19.20 uur, NPO 3 en BVN (zaterdag 1 januari)

NOS SCHAATSEN OLYMPISCH KWALIFICATIETOERNOOI (dag 2)

Live verslag vanuit Thialf met de 500 meter mannen en de 3000 meter vrouwen. Presentatie: Henry Schut. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.

Maandag 27 december, 17.12-19.51 uur, NPO 1

NOS SCHAATSEN OLY,MPISCH KWALIFICATIETOERNOOI (dag 3)

Live verslag vanuit Thialf met de 500 meter vrouwen en 10 km mannen. Presentatie: Henry Schut. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.

Dinsdag 28 december, 16.20-19.49 uur, NPO 1

JAAROVERZICHT NOS JOURNAAL 2021

Winfried Baijens blikt terug op de nieuwsgebeurtenissen die het afgelopen jaar domineerden: natuurlijk de coronacrisis, de toeslagenaffaire, de moord op Peter R. de Vries en de daarmee samenhangende drugscriminaliteit in Nederland, het toch nog plotselinge einde van de internationale missie in Afghanistan en de chaos die daarop volgde, de vluchtelingencrisis, de overstromingen in Limburg, België en Duitsland en de val van het kabinet, de verkiezingen en de ongekend lange formatie die daarop volgde.

Winfried presenteert de uitzending vanaf verschillende locaties, waar hij op zoek gaat naar de persoonlijke impact van de grote nieuwsgebeurtenissen. Zo is hij bij het asielzoekerscentrum waar veel Afghanen werden opgevangen, op de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten en bij de corona-afdeling van het ziekenhuis in Veldhoven.

Dinsdag 28 december, 20.25-21.35 uur, NPO 1 en BVN (woensdag 29 december)

NOS SCHAATSEN OLYMPISCH KWALIFICATIETOERNOOI (dag 4)

Live verslag vanuit Thialf met de 1500 meter mannen en de 1000 meter vrouwen. Presentatie: Henry Schut. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.

Woensdag 29 december, 18.20-19.51 uur, NPO 1

NOS UIT HET LEVEN 2021

Voor de twaalfde keer brengt Herman van der Zandt een laatste saluut aan degenen die ons in 2021 zijn ontvallen. Onder hen zijn natuurlijk de grote namen. zoals misdaadverslaggever Peter R. de Vries, Rolling Stones-drummer Charlie Watts, eredivisietopscorer aller tijden Willy van der Kuijlen, paralympisch atlete Bibian Mentel, Prince Philip en dirigent Bernard Haitink. Maar ook degenen die in anonimiteit een bijdrage hebben geleverd aan ons leven, komen voorbij. Denk aan de Groningse hartchirurg die in 1956 de hart-longmachine uitvond, waardoor uitgebreide hartoperaties mogelijk werden. Of de werknemer van Philips die de muziekcassette bedacht.

Woensdag 29 december, 22.24-23.24 uur, NPO 1 en BVN (donderdag 30 december)

NOS SCHAATSEN OLYMPISCH KWALIFICATIETOERNOOI (slotdag)

Live verslag vanuit Thialf met de 5000 meter vrouwen en de 1000 meter mannen. Presentatie: Henry Schut. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.

Donderdag 30 december, 17.40-19.53 uur, NPO 1

NOS DE GROTE FINALE VAN HET SONGFESTIVAL

Unieke en feestelijke terugblik op het grootste televisie-evenement van het afgelopen jaar, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. De hoofdrolspelers – de presentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager – vertellen in een leeg Ahoy over hun voorbereiding en wat de kijker allemaal niet zag. En ook de eindredacteur, de regisseur en de mensen op de vloer vertellen over wat er achter de schermen van het evenement gebeurde.

Donderdag 30 december, 20.25-21.15 uur, NPO 1 en BVN

NOS NATIONAAL AFTELMOMENT 2021

Herman van der Zandt blikt in grote stappen terug op het afgelopen jaar en telt af naar het nieuwe jaar. Dat doet hij vanuit het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum, waar dan de laatste platen van het jaar worden gedraaid. Via beeldverbindingen praat hij met Top 2000-luisteraars.

Vrijdag 31 december, 23.50-24.10 uur, NPO 1 & NPO 2 en BVN

NOS NIEUWJAARSCONCERT 2022

Het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, met muziek van Johan Strauss en tijdgenoten, staat voor de derde keer onder leiding van dirigent Daniel Barenboim. Het commentaar bij de uitzending komt voor rekening van Margriet Vroomans.

Zaterdag 1 januari, 11.15-13.45 uur, NPO 1

SKISPRINGEN GARNMISCH PARTENKIRCHEN

Het eerste sportprogramma van het nieuwe jaar is zoals altijd het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Op 1 januari is de rechtstreekse uitzending van de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi. Het commentaar is van Ayolt Kloosterboer.

Zaterdag 1 januari, 13.50-15.46 uur, NPO 1

NOS SPORT SCHAATSEN NK MARATHON VROUWEN EN MANNEN

Grotendeels rechtstreeks verslag van de Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs, vanaf de Alkmaarse ijsbaan De Meent. Eerst komen de vrouwen in actie; daarna is het de beurt aan de mannen. De presentatie is in handen van Jeroen Stomphorst; het commentaar is van Herbert Dijkstra.

Zaterdag 1 januari, 15.50-16.54 uur, NPO 1 (vrouwen) en 17.09-19.00 uur, NPO 1 (mannen)

NOS STUDIO SPORT 2022

Vooruitblik aan de hand van portretten op de grote sportevenementen van het nieuwe jaar: de Olympische winterspelen in Beijing, het EK Vrouwenvoetbal in Engeland, de Tour de France en het WK Voetbal in Qatar. Presentatie: Herman van der Zandt.

Zaterdag 1 januari, 19.00-19.54 uur, NPO 1

NOS 25 JAAR NA DE LAATSTE ELFSTEDENTOCHT

Het is 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. De NOS besteedt daar gedurende de dag aandacht aan met vijftien flitsjournaal, waarin Herman van der Zandt 25 jaar terug in de tijd gaat en – als het ware live – met behulp van beelden uit het archief het verloop van de wedstrijd, het feest en het drama van eertijds schetst.

In de avond presenteert Dione de Graaf vanuit Dokkum een programma met hoofdrolspelers van toen, de winnaars en de organisatoren. En de grootste Elfstedenhunkeraar. Verder natuurlijk oude beelden, en er is aandacht voor de honderden, misschien wel duizenden mensen die zich ieder jaar weer sportief en organisatorisch voorbereiden op een evenement dat al 25 jaar niet doorgaat.

Op deze Dag van de Tocht wordt op nos.nl hele Elfstedentocht ‘live’ uitgezonden, dus synchroon aan de tijd van 25 jaar geleden. Ook wordt een liveblog bijgehouden.

Dinsdag 4 januari, NPO 1

Flitsjournaals: vanaf 05.15 vrijwel elk uur, met om 12.21 uur de finish van de wedstrijd en om middernacht de finish van de toertocht

Avondprogramma: 20.30-21.30 uur

Bron: NOS Foto © PlanetZone

Vorig artikelFrances Lefebure en Ruth Beeckmans zetten 2022 in met nieuwe dates en een stevige dosis liefde en feelgood in Cupido Ofzo
Volgend artikelMarisa Monte – OLT Rivierenhof, Antwerpen – 21/06/2022
Ik ben de eigenaar van Planetzone