Home TV Nieuws TV BE Canvas, Eén en VRT NU zetten de Vlaamse film in de kijker

Canvas, Eén en VRT NU zetten de Vlaamse film in de kijker

©VRT

2 februari 2022 – Op zaterdag 12 maart, de slotdag van het Filmfestival Oostende, worden in het Casino Kursaal de Ensors uitgereikt: de belangrijkste Vlaamse film- en televisieprijzen. Naar aanleiding daarvan presenteert Michaël Pas die week op Canvas de talkshow Cinema Canvas, vanuit kunstencentrum KAAP in Oostende. Het Ensorgala zelf wordt live gestreamd op VRT NU, dat onder de noemer Week van de Vlaamse film bovendien een bloemlezing aanbiedt van Vlaamse topproducties. Een aantal daarvan is ook te zien op Canvas en Eén. Ook Radio 1 en Ketnet besteden aandacht aan het Filmfestival Oostende.

Michaël Pas ontvangt in Cinema Canvas vijf dagen lang gasten uit de Vlaamse film- en televisiesector. Hij wordt bijgestaan door filmkenner Anke Brouwers, die het voorbije én aankomende filmjaar onder de loep neemt, en reporter Eva Kamanda, die telkens op bezoek gaat bij iemand die met een speciale ‘rol’ (functie) wordt vermeld in een eindgeneriek van een film of serie.

In de eerste vier afleveringen van Cinema Canvas (dinsdag 8 tot vrijdag 11 maart) praat Michaël met zijn gasten over de Vlaamse filmindustrie, recente films en series, projecten die in de steigers staan en maatschappelijk relevante thema’s die aan die producties gelinkt zijn.

Op zaterdag 12 maart staat Cinema Canvas helemaal in het teken van het Gala van de Ensors, dat die avond plaatsvindt. Michaël ontvangt de belangrijkste laureaten en blikt met rode-loperbeelden en interviews terug op het Gala, dat ook rechtstreeks wordt gestreamd op VRT NU.

Aansluitend bij de talkshow is er elke avond een Vlaamse film op Canvas. Ook Eén programmeert die week Vlaamse films en VRT NU bundelt een gevarieerd filmaanbod op de themapagina ‘Week van de Vlaamse film’, met ook een aantal premières.  Het gaat van de Ensorgenomineerde misdaadthriller Ferry (Cecilia Verheyden) over de tragikomische film The Barefoot Emperor (Peter Brosens) tot het romantische drama Engel (Koen Mortier), en van de cultfilm Daughters of Darkness (Harry Kümel) tot de klassieker De zaak Alzheimer (Erik Van Looy). Maar er zijn ook kortfilms, animatiefilms en een theaterfilm. Kortom: het hele scala en de rijkdom van de Vlaamse filmproductie. Plus ook twee podcasts over filmmuziek.

Op Radio 1 gaat Culture Club live vanop de openingsavond van het Filmfestival van Oostende, op vrijdag 4 maart van 18.00 tot 20.00 uur, met Annelies Moons.

Ook Ketnet werkt samen met Filmfestival Oostende en organiseert tijdens het festival samen met FFO een familiedag voor de (aller)kleinsten en hun familie.

Cinema Canvas: van dinsdag 8 tot zaterdag 12 maart omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU

Het Gala van de Ensors: live op VRT NU op zaterdag 12 maart vanaf 20.00 u.

Week van de Vlaamse film: op VRT NU, Canvas en Eén vanaf maandag 7 maart

Bron en foto: ©VRT