Home Nieuws TV Nieuws 1 juli: Herdenking Slavernijverleden 2020

1 juli: Herdenking Slavernijverleden 2020

Op 1 juli maakt de NOS twee uitzendingen over de Nationale Herdenking Slavernijverleden. In het Oosterpark in Amsterdam wordt dan met toespraken en kransleggingen herdacht dat op diezelfde dag in 1863 de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. De presentatie van de uitzendingen is in handen van Simone Weimans.

De herdenking bij het Nationaal Monument gaat door, maar publiek kan er vanwege de coronamaatregelen dit jaar niet bij zijn. Onder de sprekers zijn een vertegenwoordiger van het kabinet, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Linda Nooitmeer van het NiNsee. De ceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1. Andere jaren volgt traditiegetrouw het Keti Koti Festival, waar de herdenking van de slachtoffers plaatsmaakt voor het vieren van de afschaffing van de slavernij, maar dat evenement is vanwege de coronacrisis geannuleerd.

In de avonduitzending, op NPO 2, blikt Simone Weimans met gasten terug op de hoogtepunten van de herdenking. Ook zijn reportages te zien.

NOS Herdenking Slavernijverleden

Woensdag 1 juli

13.00-14.00 uur, NPO 1 [tijden onder voorbehoud]

19.05-19.40 uur, NPO 2

Bron © Nos/ ANP