Home Nieuws Sport Nieuws Cody Gakpo tweede maand op rij Eredivisie Speler van de Maand...

[Video] Cody Gakpo tweede maand op rij Eredivisie Speler van de Maand | Brian Brobbey is Johan Cruijff Talent van de Maand

© Eredivisie / PSV

Cody Gakpo is voor de tweede maand op rij uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. Net als in september heeft de 23-jarige aanvaller van PSV in oktober volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Brian Brobbey is voor de derde keer verkozen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand. Ajax, Feyenoord en Sparta Rotterdam zijn allen met twee spelers hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand, PSV gaat aan kop in het Fair Play Klassement. 

In een maand waarin elke eredivisieclub puntverlies leed, maakten vooral de individuen het grote verschil. PSV kende een wisselvallige maand met verlies bij SC Cambuur (3-0) en FC Groningen (4-2), terwijl sc Heerenveen (0-1), FC Utrecht (6-1) en N.E.C. Nijmegen (3-0) eenvoudig aan de kant werden gezet. Ondanks het sportieve resultaat kan Cody Gakpo, in aanloop naar het WK in Qatar, terugkijken op een voor hem prima maand. Bij het gros van de aanvallende statistieken prijkt de naam van de Eindhovenaar bovenaan de lijstjes. 

De Oranje-international was in oktober betrokken bij zes eredivisiedoelpunten, het hoogste aantal van alle spelers in de Eredivisie. Vijf daarvan waren assists, minstens twee meer dan de rest. Ook creëerde Gakpo afgelopen maand de meeste kansen (23, minstens vijf meer), gaf hij de meeste succesvolle voorzetten (21, minstens zeven meer) en maakte hij de meeste geslaagde dribbels (zestien, minstens vijf meer). Alleen Brian Brobbey, de Johan Cruijff Talent van de Maand, loste meer schoten op doel (11) dan de aanvaller van PSV (8). 

Het leverde Gakpo tweemaal een uitverkiezing op tot KPN Man of the Match en net als in september opnieuw de prijs voor Eredivisie Speler van de Maand. Het is de derde keer dat een speler de maandprijs op rij wint: eerder lukte dat Orkun Kökcü (februari en maart 2022) en Oussama Idrissi (januari en februari 2020). Naast een prijs ontvangt de PSV’er een verbeterde Eredivisie Player of the Month-kaart in FIFA 23 Ultimate Team. 

Brian Brobbey is Johan Cruijff Talent van de Maand september

Voor de derde keer in zijn carrière is Brian Brobbey uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand. De 20-jarige Amsterdammer werd eerder dit jaar in augustus en mei eveneens verkozen tot beste talent in de Eredivisie. 

Ajax kwam in oktober vier keer in actie: na het gelijkspel tegen Go Ahead Eagles (1-1) werd er gewonnen van FC Volendam (2-4). Excelsior Rotterdam (7-1) en RKC Waalwijk (1-4). Ondanks Brobbey met Ajax een wedstrijd minder speelde en drie keer in het basiselftal stond (in totaal goed voor 279 speelminuten), weet ook de Ajax-spits hoog te scoren in de statistiekenlijstjes. 

Van alle eredivisiespelers in oktober had Brobbey de meeste balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (39), de hoogste Expected Goals-waarde exclusief strafschoppen (2,6), de meeste schoten op doel (11) en de meeste goals (5). Omgerekend naar speelminuten was Brobbey zelfs elke 56 minuten goed voor een doelpunt. Daar lijkt binnenkort geen verandering in te komen: in zijn gehele eredivisiecarrière was Brobbey gemiddeld iedere zeventig minuten trefzeker. 

De Ajax-spits ontvangt, naast de maandprijs, ook een cheque namens de VriendenLoterij. Deze cheque gaat naar AFC, de Amsterdamse amateurclub waar Brobbey zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd begon. Daarnaast is er een bedrag van € 5.000 opgehaald voor projecten van de Johan Cruijff Foundation.

© Eredivisie / Ajax

Ajax, Feyenoord en Sparta hofleveranciers in het Eredivisie Elftal van de Maand oktober

Zowel Ajax, Feyenoord als Sparta Rotterdam leveren twee spelers voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Naast Brobbey scoorde ook Berghuis hoog in de ranking, net als Hancko en Kökcü van Feyenoord. Bij de verrassende nummer zes, Sparta Rotterdam, maken Arno Verschueren en Michael Pinto hun eerste opwachting in het elftal.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand oktober: Ivor Pandur (Fortuna Sittard), Michael Pinto (Sparta Rotterdam), Dávid Hancko (Feyenoord), Jeroen Veldmate (FC Emmen), Mats Köhlert (sc Heerenveen), Orkun Kökcü (Feyenoord), Steven Berghuis (Ajax), Arno Verschueren (Sparta Rotterdam), Cody Gakpo (PSV), Brian Brobbey (Ajax) en Virgil Misidjan (FC Twente).

PSV aan kop in het Fair Play Klassement

PSV is de nieuwe lijstaanvoerder in het Eredivisie Fair Play Klassement. De Eindhovense club sluit de maand af met de hoogste score van 15,2 punten, gevolgd door FC Groningen (13,1) en Excelsior Rotterdam (12,5). In dit klassement, bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, scoort PSV hoog door een combinatie van weinig overtredingen (96) en weinig kaarten (slechts 7 gele kaarten). Afgelopen seizoen was PSV ook de eerste club die op de Eredivisie Awards gehuldigd werd met een Fair Play Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met ESPN en Holland Casino.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Bron en foto © Eredivisie / PSV/ Ajax