Home Nieuws Sport Nieuws Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal

Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal

Shona Shukrula © KNVB

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar de groep scheidsrechters betaald voetbal en zal in het seizoen 2024/’25 toewerken naar haar eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie.

Shukrula fluit sinds het seizoen 2009/’10 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen leidde Shukrula wedstrijden in de Tweede Divisie en sinds 2020 was ze actief als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Internationaal floot Shukrula UEFA Women’s Champions League-wedstrijden en EK- en WK-kwalificatie-interlands. Via het talententraject scheidsrechters betaald voetbal stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland.

Assistent-scheidsrechters

Eerder maakten Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) als assistent-scheidsrechters hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. In onder andere Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in de Ligue 1, Premier League en Bundesliga.

“Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal”, reageert Shukrula. “Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen.”

Naast Shukrula maken ook scheidsrechter Rick Sturm en assistent-scheidsrechters Laurens Maas, Dyon Reinshagen, Bilal Sahiner en Max Wolfkamp komend seizoen de stap van het talententraject naar de groep (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal.

Bron en foto © KNVB