Home Nieuws Sport Nieuws Oranje onder 17 loot Japan, Senegal en de Verenigde Staten

Oranje onder 17 loot Japan, Senegal en de Verenigde Staten

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt op het WK in Brazilië in groep D tegen Japan, Senegal en de Verenigde Staten. Dat is het resultaat van de loting die donderdagmiddag plaatsvond in het FIFA-hoofdkwartier in Zurich. Het team van KNVB-coach Peter van der Veen begint het toernooi op 27 oktober tegen Japan. Vervolgens neemt Oranje Onder 17 het op tegen Senegal (30 oktober) en de Verenigde Staten (2 november). Nederland plaatste zich jongstleden mei in Ierland als Europees kampioen voor het WK. Het wordt de vierde deelname aan een WK voor Oranje onder 17. In 2005 in Peru behaalde het team onder leiding van coach Ruud Kaiser de derde plaats. In 2009 (Nigeria) en 2011 (Mexico) kwam Onder 17 niet voorbij de groepsfase.

Van der Veen: “We gaan voor de titel”

Coach Peter van der Veen is tevreden over de loting. “Wanneer je kijkt naar de andere groepen, bijvoorbeeld groep E met Spanje en Argentinië, dan hebben we best aardig geloot. Met Japan, Senegal en de USA treffen we geen slechte tegenstanders, maar het is ook niet onoverkomelijk. We hebben in september 2018 met staf en team vier doelstellingen afgesproken. Van die vier hebben we de eerste drie al behaald: EK-kwalificatie, WK-kwalificatie en Europees kampioen worden. We gaan nu naar Brazilië voor de vierde doelstelling, de wereldtitel”. Van der Veen voorziet nog wel wat problemen rond het vierlandentoernooi dat begin september voor Onder 17 in Nederland is gepland. “Er staan onder meer wedstrijden op het programma tegen Japan en de VS, maar dat lijkt me vlak voor het WK niet handig. Maar eens kijken of dat nog wel doorgang kan vinden.”

Eenmaal winst, eenmaal verlies

Nederland ontmoette zowel Japan als de Verenigde Staten eenmaal eerder. Het duel met Japan was een vriendschappelijk treffen, waarin het Aziatische land met 2-1 te sterk bleek. Het enige Nederlandse doelpunt kwam op naam van Őmer Őzcelik. De ontmoeting tussen de USA en Nederland vond plaats tijdens het WK 2005 in Peru. Dankzij twee doelpunten van Jeffrey Sarpong boekte Nederland ten koste van de Amerikaanse leeftijdsgenoten een plek in de halve finale. Tegen Senegal kwam Oranje onder 17 nog niet eerder uit.

WK 2019 in Brazilië

Brazilië is van 26 oktober tot en met 17 november gastheer van het WK voor spelers onder 17 jaar. Aan dit toernooi doen 24 landen mee, die verdeeld zijn over zes groepen. De nummers één en twee uit iedere poule en de vier beste nummers drie gaan door naar de laatste zestien. De groepsfase wordt gespeeld van 26 oktober tot en met 3 november, de finale staat gepland voor 17 november in het Estádio Brezerrão in Brasilia.