Home Nieuws Sport Nieuws Jong Oranje loot Zweden en EK-tegenstander Georgië in EK-kwalificatiegroep 2023/’25

Jong Oranje loot Zweden en EK-tegenstander Georgië in EK-kwalificatiegroep 2023/’25

© KNVB

Jong Oranje speelt in de kwalificatiecampagne 2023/’25 tegen Zweden, Georgië, Noord-Macedonië, Moldavië en Gibraltar. Dit heeft de loting van de UEFA vanochtend uitgewezen. De kwalificatiereeks voor het EK 2025 begint op vrijdag 8 september 2023 met een thuiswedstrijd tegen Moldavië en wordt op maandag 14 oktober 2024 afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Zweden. Het EK wordt in de zomer van 2025 gehouden in Slowakije.

‘Een groep met een groot aantal bekende tegenstanders’

‘Voor ons is dit een groep met een groot aantal bekende tegenstanders’, aldus Jong Oranje-coach Erwin van de Looi, die vanochtend aanwezig was bij de loting in het Zwitserse Nyon. ‘Moldavië en Gibraltar kennen we al van de afgelopen EK-kwalificatiereeks en ook Georgië gaan we binnenkort, op het EK 2023, al tegenkomen. Zweden en Noord-Macedonië kennen we minder goed, maar we gaan ons hier na het EK 2023 natuurlijk weer goed op voorbereiden. Zweden is op het oog de beste tegenstander in de groep. We kijken ernaar uit om opnieuw een plek af te dwingen op een EK.’’

Eerdere resultaten Jong Oranje tegen groepsgenoten:

Jong Oranje speelde vijf keer eerder tegen Zweden. Van deze wedstrijden werd er één gewonnen, werden er twee gelijkgespeeld en twee verloren. Georgië kwam Jong Oranje twee keer eerder tegen. Deze confrontaties eindigden in één overwinning en één nederlaag. Georgië is, naast medeorganisator, ook een van de tegenstanders van Jong Oranje tijdens het aankomende EK 2023. Noord-Macedonië was vijf keer eerder de tegenstander, vier keer won Jong Oranje en één keer werd er verloren. Moldavië en Gibraltar waren ook tijdens de vorige EK-kwalificatiecyclus 2021/’23 tegenstanders van Nederland. In het verleden werden er vier wedstrijden tegen Moldavië gespeeld en werd er twee keer gewonnen en twee keer eindigden de wedstrijden in een gelijkspel. Gibraltar stond vier keer tegenover Jong Oranje en werd in alle vier de voorgaande confrontaties verslagen.

Wedstrijdprogramma:

September 2023:

Vrijdag 8 september; Nederland – Moldavië

Dinsdag 12 september; Noord-Macedonië – Nederland

Oktober 2023:

Donderdag 12 oktober Georgië – Nederland

Dinsdag 17 oktober Gibraltar – Nederland

November 2023:

Donderdag 16 november; Nederland – Gibraltar

Maandag 20 november; Zweden – Nederland

Maart 2024:

Maandag 25 maart; Moldavië – Nederland

September 2024:

Donderdag 5 september; Nederland – Noord-Macedonië

Maandag 9 september; Nederland – Georgië

Oktober 2024:

Maandag 14 oktober; Nederland – Zweden

*De aftraptijden en speellocaties worden op een later moment definitief vastgesteld.

EK 2025 in Slowakije

Slowakije organiseert het EK 2025. Het toernooi wordt in de zomer van 2025 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Slowakije als gastland automatisch gekwalificeerd is. Aan de EK-kwalificatie doen 52 landen mee die verdeeld worden in zeven poules van zes en twee poules van vijf. De groepswinnaars en de drie beste nummers twee, gemeten over alle negen groepen, plaatsen zich direct voor het EK 2025. De overige zes beste nummers twee maken via een play-off ook nog kans op de resterende drie EK-tickets. Jong Oranje heeft zich geplaatst voor het EK 2023 dat deze zomer gehouden wordt in Roemenië en Georgië.

Bron en foto © KNVB