Home Nieuws Sport Nieuws Guus Hiddink verrast met hoge onderscheiding van de KNVB

Guus Hiddink verrast met hoge onderscheiding van de KNVB

© Pim Ras Fotografie.

Tijdens een bijeenkomst van de Coaches Betaald Voetbal is Guus Hiddink door bondsvoorzitter Just Spee benoemd tot bondsridder van de KNVB. De 76-jarige Achterhoeker ontving het eerbetoon vanwege de uitzonderlijke manier waarop hij het Nederlands voetbal over een lange periode in binnen- en buitenland vertegenwoordigd heeft.

Na een carrière als speler bij De Graafschap, N.E.C. en PSV in Nederland en Washington Diplomats en San Jose Earthquakes in de Verenigde Staten, startte Guus Hiddink begin jaren tachtig zijn trainersloopbaan als assistent bij De Graafschap. In een loopbaan van bijna veertig jaar was hij als coach actief bij acht clubs en zeven voetbalbonden, waaronder twee periodes bij het Nederlands elftal.

Meest succesvolle trainer

Guus Hiddink staat te boek als de meest succesvolle trainer ooit in de Nederlandse Eredivisie. Met PSV won hij verdeeld over twee periodes zes keer de landstitel en vier keer de KNVB-Beker. En ook internationaal bracht hij de Eindhovense club tot grote hoogte. Op 25 mei van dit jaar is het precies 35 jaar geleden dat hij met PSV naast de titel en de beker ook de Europa Cup 1 won. Huidig bondscoach Ronald Koeman was destijds een vaste waarde in het elftal van Hiddink.

Bondscoach Ronald Koeman: “Als ik Guus Hiddink zou moeten typeren, dan denk ik dat het woord ‘peoplemanager’ als eerste bij mij opkomt. Ik kan me nog herinneren dat hij als jonge trainer na Hans Kraay sr. bij PSV kwam en daar zeer succesvol was. In die periode heb ik al dingen van hem opgepikt, zoals het belangrijk maken van spelers en ervoor zorgen dat ze een stem hebben bij allerlei zaken die spelen rondom het team. Guus kan terugkijken op een geweldige carrière waar ik alleen maar heel veel respect voor kan hebben. Als er één coach het eerbetoon van deze onderscheiding verdient, dan is het Guus wel”.

Internationale allure

In de loop van zijn carrière groeide Guus Hiddink uit tot een trainer van internationale allure, onder meer door in het oog springende resultaten bij clubs als Real Madrid en Chelsea. Als bondscoach bereikte hij bovendien met twee verschillende landen de halve finale op een WK. In 1998 met Oranje en in 2002 met Zuid-Korea. Maar ook prestaties als bondscoach bij landen als Australië en Rusland zorgden ervoor dat Guus Hiddink jarenlang werd beschouwd als de wereldwijde vaandeldrager van het Nederlandse trainerskorps.

Bondsvoorzitter KNVB, Just Spee: “Tot op de dag van vandaag is Guus Hiddink een voorbeeld voor zijn vakgenoten. Als geen ander bleek hij tijdens zijn loopbaan telkens in staat om ook te excelleren in andere culturen dan de onze en overal waar hij kwam wist hij spelers voor zich te winnen. Met zijn werkwijze en zijn persoonlijkheid heeft hij het aanzien van het Nederlands voetbal in binnen- en buitenland naar een hoger niveau getild. Het is bovendien geweldig om te zien hoe hij zijn kennis en kunde nu doorgeeft als mentor voor een volgende generatie trainers.”

Guus Hiddink kondigde in september 2021 officieel zijn afscheid aan als coach in het betaald voetbal. Tegenwoordig is hij nog actief voor Coaches Betaald Voetbal in de functie van voorzitter van de vakvereniging en belangenorganisatie voor professionals in het betaald voetbal en als persoonlijk begeleider van een aantal trainers.

Bron: KNVB Foto © Pim Ras Fotografie.