Home Nieuws Sport Nieuws EK-selectie Vrouwen onder 19 voor eindtoernooi in België bekend

EK-selectie Vrouwen onder 19 voor eindtoernooi in België bekend

© UEFA

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar bereidt zich voor op het EK 2023 in België. Oranje onder 19 stuit in de groepsfase van het Europees kampioenschap op gastland België, Oostenrijk en Duitsland. De EK-eindronde vindt van 18 tot en met 30 juli plaats. Vandaag (donderdag 6 juli) maakte KNVB-coach Roos Kwakkenbos haar EK-selectie bekend. De selectie bestaat uit 20 speelsters.

De EK-selectie bestaat uit:

Roos van Eijk (AC Milan), Louise van Oosten (ADO Den Haag), Renee van Asten (Ajax), Rosa van Gool (Ajax), Isa Kardinaal (Ajax), Lotte Keukelaar (Ajax), Daliyah de Klonia (Ajax), Danique Tolhoek (Ajax), Femke Liefting (AZ), Djoeke de Ridder (AZ), Ziva Henry (Feyenoord), Fieke Kroese (FC Twente), Hanna Huizenga (Fortuna Sittard), Nayomi Buikema (PEC Zwolle), Danique Noordman (PEC Zwolle), Emma Frijns (PSV), Robine Lacroix (PSV), Shi-jona Martina (PSV), Kealyn Thomas (PSV) en Veerle Buurman (PSV).

Wedstrijdschema groepsfase:

Dinsdag 18 juli om 20.30 uur; België – Nederland; Den Dreef, Leuven

Vrijdag 21 juli om 20.30 uur; Oostenrijk – Nederland; RBFA Academy Stadion, Tubize

Maandag 24 juli om 17.30 uur; Nederland – Duitsland; Leburton Stadion, Tubize

België

Op het EK treft de ploeg van coach Roos Kwakkenbos opnieuw België. Een tegenstander die geen geheimen meer kent, want dit seizoen stonden beide ploegen al twee keer tegenover elkaar. In september kreeg Oranje in een oefenwedstrijd in Genk genoeg kansen, maar kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Meer recenter was er wel succes. Tijdens de beslissende EK-kwalificatieronde begin april Vrouwen onder 19 in Venray na een felle strijd in blessuretijd de overwinning: 2-1. 

Resultaten tegen België: 17 wedstrijden;12 keer gewonnen, 2 keer gelijk, 3 keer verloren

Oostenrijk

De kracht van Oostenrijk is bekend bij Vrouwen onder 19. Dat land zal geen moment worden onderschat. In oktober 2021 stonden beide ploegen tegenover elkaar in de eerste kwalificatieronde richting het EK 2022. In het Friese Harkema werd Oranje op strijd en vechtlust afgetroefd, waardoor Oostenrijk er met de overwinning vandoor ging: 1-0. Een aantal speelsters van de huidige Onder 19-selectie was er toen ook bij, dus Oranje is meer dan gewaarschuwd.   

Resultaten tegen Oostenrijk: 3 wedstrijden; 2 keer gewonnen, 1 keer verloren

Duitsland

Duitsland is altijd en overal een geduchte tegenstander. Met zes Europese titels zijn de oosterburen de recordkampioen in de Onder 19-categorie. De laatste triomf is wel alweer een tijdje geleden, namelijk in 2011. Wel stond de Duitse ploeg in 2018 en 2019 in de finale van het EK onder 19. De laatste ontmoeting tussen Nederland en Duitsland dateert van voor de coronapandemie en leverde succes op voor de Oranjetalenten. In september 2019 boekten zij in Venray een 1-0 zege.

Resultaten tegen Duitsland: 11 wedstrijden; 2 keer gewonnen, 9 keer verloren

links:

https://weuro-u19-belgium.com/nl/

https://www.uefa.com/womensunder19/

Bron: KNVB