Home Nieuws Sport Nieuws Dubbel prijs voor Ajax: Brian Brobbey en Benjamin Tahirović Eredivisie Speler- en...

Dubbel prijs voor Ajax: Brian Brobbey en Benjamin Tahirović Eredivisie Speler- en Johan Cruijff Talent van de Maand december

© Eredivisie cv/ Ajax

Brian Brobbey is donderdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De spits van Ajax kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans. Zijn teamgenoot Benjamin Tahirović wint voor het eerst de prijs ‘Johan Cruijff Talent van de Maand’. Liefst negen clubs leveren spelers voor het Eredivisie Elftal van de Maand.

Onder leiding van trainer John van ’t Schip werd in de Eredivisie een eindsprint ingezet. Eind oktober waren de Amsterdammers nog hekkensluiter in de Eredivisie. In november krabbelde Ajax langzaam op en sloot de maand af met een achtste plaats. Na overwinningen afgelopen maand bij N.E.C. Nijmegen (1-2), in het restant bij RKC Waalwijk (2-3), thuis tegen Sparta Rotterdam (2-1) en een gelijkspel tegen PEC Zwolle (2-2) konden er 10 punten bijgeschreven worden. Ajax sluit daardoor het kalenderjaar af met een vijfde eindnotering.

Brian Brobbey was in december direct betrokken bij vijf doelpunten (vier goals en één assist), geen eredivisiespeler deed dat beter dan de Ajacied. Daarnaast had de 21-jarige Amsterdammer veertig balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied, minstens zeven meer dan iedere andere speler, loste hij de meeste schoten op doel (negen) en noteerde de meeste Expected Goals in de Eredivisie (3,3 xG). Ook won Brobbey twintig duels en kreeg hij vier overtredingen mee in het meest aanvallende derde in het veld. Zijn goede statistieken en scorend vermogen leverde Brobbey afgelopen maand driemaal een uitverkiezing op tot KPN Man of the Match.

Eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs voor Brobbey

Voor de aanvaller is het zijn eerste uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand. In 2022 (mei, augustus en oktober) won Brobbey drie keer de prijs Johan Cruijff Talent van de Maand. Naast een prijs ontvangt de 21-jarige spits ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel EA SPORTS FC™ 24. Brobbey had in de maandverkiezing concurrentie van onder andere Vangelis Pavlidis (AZ), Vasilis Barkas (FC Utrecht) en Elayis Tavsan (N.E.C. Nijmegen).

Benjamin Tahirović verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand

De 20-jarige Benjamin Tahirović heeft zijn eerste individuele prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, presteerde hij het beste in december. Het levert de middenvelder van Ajax de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op.

De international van Bosnië en Herzegovina noteerde afgelopen maand elf intercepties, meer dan iedere andere speler in de competitie. Daarnaast gaf hij in de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle een assist en de voorassist op de 1-0. Ook had de voormalig jeugdexponent van Vasalunds IF en AS Roma in december een passnauwkeurigheid van 90,9% (180/198 geslaagde passes), het hoogste aantal van alle middenvelders én aanvallers in de Eredivisie (met +100 passes).

Bedragen voor de Ajax Foundation en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Ajacied namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor de Ajax Foundation. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van €5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation. Benjamin Tahirović bleef in de maandverkiezing onder meer teamgenoot Ar’Jany Martha en Lequincio Zeefuik (FC Volendam) voor. Ook Younes Taha (FC Twente) was een concurrent voor de talentenprijs, maar kwam niet tot de norm van minstens 60% speelminuten (116). 

Eredivisie Elftal van de Maand bestaat uit spelers van 9 clubs

Maar liefst negen verschillende clubs leveren in december spelers voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Ajax (met beide maandwinnaars) en PSV (met Sergiño Dest en Olivier Boscagli) zijn hofleverancier voor het elftal. Daarnaast maken spelers van AZ, PEC Zwolle, FC Twente, N.E.C. Nijmegen, RKC Waalwijk, Feyenoord én FC Utrecht hun opwachting in het elftal van afgelopen maand.

Het Eredivisie Elftal van de Maand december: Vasilis Barkas (FC Utrecht), Sergiño Dest (PSV), Olivier Boscagli (PSV), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Yassin Oukili (RKC Waalwijk), Benjamin Tahirović (Ajax), Ferdy Druijf (PEC Zwolle), Sem Steijn (FC Twente), Elayis Tavsan (N.E.C. Nijmegen), Vangelis Pavlidis (AZ) en Brian Brobbey (Ajax).

Bron: Eredivisie cv Foto © Ajax / Eredivisie cv