Home Nieuws Sport Nieuws Definitieve selectie Jong Oranje voor start oefencampagne EK 2023; vier debutanten

Definitieve selectie Jong Oranje voor start oefencampagne EK 2023; vier debutanten

© KNVB

Jong Oranje gaat volgende week beginnen aan de oefencampagne richting het EK 2023. De ploeg van Jong Oranje-coach Erwin van de Looi maakt zich op voor oefenwedstrijden tegen België (vrijdag 23 september) en Roemenië (dinsdag 27 september). In de definitieve selectie zitten vier spelers die hier nog niet eerder bij zaten. Dit geldt voor Xavi Simons (PSV), Mees Hilgers (FC Twente), Bjorn Meijer (Club Brugge) en Thijs Dallinga (Toulouse FC).

De definitieve selectie bestaat uit de volgende spelers:

Brian Brobbey (Ajax), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Mitchel Bakker (Bayer 04 Leverkusen), Denso Kasius (Bologna FC), Joshua Zirkzee (Bologna FC), Ian Maatsen (Burnley FC), Bjorn Meijer (Club Brugge), Ryan Gravenberch (FC Bayern München), Sepp van den Berg (FC Schalke 04), Mees Hilgers (FC Twente), Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quinten Timber (Feyenoord), Elayis Tavsan (NEC), Sven Botman (Newcastle United FC), Xavi Simons (PSV), Jurgen Ekkelenkamp (Royal Antwerp FC), Bart Verbruggen (RSC Anderlecht), Daniël van Kaam (SC Cambuur), Sven Mijnans (Sparta Rotterdam), Thijs Dallinga (Toulouse FC), Micky van de Ven (VFL Wolfsburg) en Kjell Scherpen (Vitesse).

België-Nederland, de derby der lage landen

België is de eerste oefentegenstander van Jong Oranje in september. Op vrijdag 23 september om 18.30 uur speelt Nederland in Het King Power At Den Dreef Stadion in Leuven tegen hun leeftijdsgenoten uit België. Net als Jong Oranje werd België eerste in hun EK-kwalificatiegroep en zijn ze dus geplaatst voor het EK 2023. Tijdens de laatste ontmoeting tussen beide landen was België met 1 – 4 te sterk op De Vijververg in Doetinchem. Het enige Nederlandse doelpunt werd destijds gemaakt door Arnaut Danjuma Groeneveld. In totaal kwamen de twee landen in deze leeftijdscategorie dertien keer tegen elkaar uit, vijf keer was Nederland de sterkste, drie keer de Belgen en vijf wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Roemenië-Nederland, herhaling van openingswedstrijd EK 2021

De tweede wedstrijd tijdens de interlandperiode wordt gespeeld in en tegen Roemenië. Roemenië is als organiserend land automatisch geplaatst voor het EK en hoefde dus geen EK-kwalificatiewedstrijden te spelen. De laatste keer dat Jong Oranje Roemenië trof was tijdens de eerste wedstrijd op het EK 2021. In de Bozsik Arena in Budapest eindigde het duel in 1 – 1. De doelpuntenmaker voor Jong Oranje was Perr Schuurs. Nederland en Roemenië stonden in totaal vijf keer tegenover elkaar. Drie keer won Nederland, één keer was Roemenië de sterkste en één wedstrijd eindigde gelijk. De wedstrijd tegen Roemenië wordt op dinsdag 27 september om 17.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld in de Cluj Arena.

Wedstrijdprogramma:

Vrijdag 23 september, 18.30 uur; België – Nederland, Het King Power At Den Dreef Stadion in Leuven

Dinsdag 27 september, 17.00 uur (Nederlandse tijd); Roemenië – Nederland, Cluj Arena in Cluj

EK 2023 in Georgië en Roemenië

Jong Oranje plaatste zich tijdens de interlandperiode van juni 2022 voor de tweede keer op rij voor het EK. Georgië en Roemenië organiseren samen het EK 2023. Het toernooi wordt van 21 juni tot 8 juli 2023 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Georgië en Roemenië als gastlanden al automatisch gekwalificeerd waren. Naast Nederland zijn titelverdediger Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Portugal en Spanje door winst in hun kwalificatiegroep geplaatst voor het EK.  Ook Zwitserland is als beste nummer twee, gemeten over alle negen kwalificatiegroepen, toegevoegd aan het deelnemersveld van het EK.  Hier komen nog vier winnaars van de play-offs bij om het totaal op zestien deelnemers te brengen. De loting voor het EK 2023 is op dinsdag 18 oktober om 18.00 uur in Boekarest. 

Bron en foto KNVB

Vorig artikelRegistreer nu bij E-Grounds en ga de strijd aan in je lokale game competitie
Volgend artikel[Video] BNNVARA verrast ook dit najaar met pakkende documentaires
Ik ben de eigenaar van Planetzone