Home Nieuws Sport Nieuws Andries Jonker haalt WK voetbal naar eigen oude school

Andries Jonker haalt WK voetbal naar eigen oude school

Andries Jonker heeft ter gelegenheid van het WK in Qatar op vrijdag 2 december een ochtend voetbalclinics verzorgd voor kinderen van de Van Houteschool in Amsterdam. De bondscoach van de OranjeLeeuwinnen was zelf in het verleden als gymdocent werkzaam op deze school, die zich richt op kinderen in het speciaal basisonderwijs. De voetbalclinics zijn onderdeel van het project Schoolvoetbal in de Klas dat kinderen de kans biedt om dit WK ook vanuit de schoolbanken mee te kunnen beleven.

Andries Jonker is al jaren een household name in de voetbalwereld, maar begon zijn werkzame leven ooit als gymleraar, net als veel van zijn vakgenoten. In de jaren tachtig werkte hij vijf jaar in die rol bij de Van Houteschool dat kinderen in het speciaal onderwijs begeleidt. Een periode die hij nog altijd koestert. Toen aan Jonker de vraag werd gesteld om in het kader van het project Schoolvoetbal in de Klas voetbalclinics op een school te verzorgen, kwam dan ook al snel het verzoek om dit bij zijn eigen oude school te mogen doen.

4200 scholen en 800 BSO’s

Schoolvoetbal in de Klas is speciaal voor dit WK ontwikkeld om kinderen in Nederland de kans te bieden een beetje van het mondiale voetbaltoernooi mee te kunnen genieten. Op hun eigen manier én vanuit een leerzame invalshoek. Maar liefst 4200 scholen in het primair onderwijs en zo’n 800 BSO’s in het hele land gaven zich op om mee te doen aan het project. Iedere klas ontving daarvoor een lespakket met een tweetal posters, een bal en een Oranje vlaggetjeslijn voor in de klas.

In vier lessen kunnen kinderen via het pakket op speelse wijze meer te weten komen over de geschiedenis van het Nederlands elftal, wat je het beste kan eten om goed te kunnen sporten, hoe je ervoor kan zorgen dat je goed kan samenspelen met anderen én hoe je kan werken aan je eigen ontwikkeling. Bovendien krijgt iedereen kind het werkboekje Je raakt nooit uitgespeeld mee naar huis. In het werkboekje staat handige informatie over het WK zoals het speelschema en weetjes over de Oranje-internationals. Daarnaast bevat het werkboekje ook doe-opdrachten gericht op ontwikkeling in de breedste vorm. Speciaal voor het bewegingsonderwijs staan er ook zes uitgewerkte vormen waarmee er op school gesport kan worden.

Niet met de handen in de zakken

In de Oranje versierde gymzaal van de Van Houteschool nam Andries Jonker ruim de tijd voor de voetbalclinics. De kinderen werden verdeeld over vier groepen die allemaal een half uur bewegingsonderwijs kregen van de bondscoach van de Leeuwinnen. Daarin werd Andries Jonker geassisteerd door vakleerkrachten van de Van Houteschool én een oud-leerling van hem. En natuurlijk stond tijdens de lessen de bal centraal. Met veel geduld doceerde Jonker de kinderen over de beginselen van het voetballen.

Er werd volop gedribbeld met de bal door de veelal fanatieke kinderen. Maar ook degenen die zich wat terughoudender opstelden, ontsnapten niet aan de aandacht van de bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Op zijn kenmerkende manier legde Jonker aan deze kinderen duidelijk uit dat voetballen met je handen in je zakken niet zo makkelijk gaat. Zo slaagde hij er op het oog moeiteloos in om de groep binnen no time voor zich te winnen. Ook was er ruimte voor reflectie. Op de vraag van de trainer: “Was dit nou een goed partijtje voetbal?” werden de kinderen uitgedaagd om na te denken over het eigen spel met als conclusie dat voetballen toch het beste gaat als je probeert om het samen te doen.

Over het Schoolvoetbal

Schoolvoetbal in de Klas is onderdeel van het KNVB-project Schoolvoetbal. Jaarlijks strijden zo’n 300.000 jongens en meisjes uit heel Nederland via dit toernooi om de eer wie de best voetballende klas van heel Nederland heeft. De kinderen komen daarbij uit in de categorieën Meisjes en Gemengd in Groep 5/6 en Groep 7/8.

Voor de KNVB is het Schoolvoetbal al sinds jaar en dag een mooie manier om kinderen op jonge leeftijd enthousiast te maken voor voetbal en om kinderen te bereiken die in het dagelijks leven niet zo makkelijk met een vereniging in aanraking komen. Het Schoolvoetbal komt tot stand in samenwerking met Albert Heijn en Jeugdfonds Sport & Cultuur dat sporten mogelijk maakt voor kinderen wiens ouders de contributie niet zo makkelijk kunnen betalen.

De finale van het Schoolvoetbaltoernooi 2022-2023 staat gepland op woensdag 21 juni 2023.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelFoto’s Huis van Oranje Johan Cruijff Arena 29 november 2022 1/2
Volgend artikelMart Hoogkamer scoort met ‘Diamant’ en kondigt Ahoy concert aan
Ik ben de eigenaar van Planetzone