Home Nieuws Sport Nieuws 30 jaar later: Hillsboroughramp

30 jaar later: Hillsboroughramp

15 april 1989 werd er in het Hillsborough stadion, thuishaven van Sheffield Wednesday een Halve Finale FA Cup wedstrijd gespeeld tussen FC Liverpool en Nottingham Forest.Een uitverkocht huis met 54.000 toeschouwers…of misschien wel meer …?

De wedstrijd werd al in de 6e minuut gestaakt doordat het vak achter de doelen met Liverpool fans overvol zat door een paniekuitbraak met een stormloop als gevolg. Door deze bedrukking van supporters werd het erg benauwd tussen alle fans die geen kant op konden. Fans klommen over hekken en vele werden zelfs omhoog getild naar de 2e ring van het stadion. Het liep helemaal uit de hand en er kwamen massaal politie en hulpverleners dat vooral supporters waren die met een brancard de gewonde zo snel mogelijk naar de ambulance brachtte. 400 gewonen en 96 supporters verloren het leven op dat moment en het is een van de ernstige stadionrampen van de wereld.

Gefaald

In april 2016 oordeelde een jury dat de doden niet een gevolg waren van de supporters maar een gevolg waren van fouten veroorzaakt door falen van de politie

Mede hierdoor zijn alle hekken vervangen en werden staanplaatsen verplichte zitplaatsen. Europa volgde snel dat voorbeeld

Heizeldrama

Het is erg zuur voor liverpool dat 4 jaar eerder al zo’n grote ramp mee maakte met het heizeldrama. Een wedstrijd tussen FC Liverpool en Juventus tijdens de Europa 1 Finale in Brussel liep destijd geheel uit de hand, toen waren supportersrellen de grote boosdoener.

Engeland werd hier zwaar op gestraft doordat het 5 jaar niet mocht deelnemen aan Europese competities. FC Liverpool kreeg, met dankzij hun eigen supporters, 1 jaar extra uitsluiting.

Hieronder de livebeelden die de gehele situatie in beeld brengen

Beelden hieronder kunnen schokkend zijn

https://www.youtube.com/watch?v=esyxX0iVnYc&t=13s
https://www.youtube.com/watch?v=Am6vmX9SuOYhttps://www.youtube.com/watch?v=y0DhCN43wSc

Foto © Youtube