Home Muziek Nieuws Muziek BE Placebo na vijf jaar terug met nieuwe single

[video] Placebo na vijf jaar terug met nieuwe single

© Iconic Music

De meesterlijke wijze waarop Placebo de menselijke psyche muzikaal in kaart heeft weten te brengen, heeft de afgelopen 25 jaar geleid tot de verkoop van meer dan 13 miljoen albums. De unieke manier waarop de band de grenzen van zowel de gebreken als de schoonheid van het ‘mens zijn’ heeft verkend, maakt van hun muziek een veilige haven voor hen die zich verstikt voelen door de traditionele normen en waarden in de maatschappij. Placebo blijft steeds weer een helder licht schijnen op precies die aspecten binnen onze samenleving die regelmatig met scepsis en in het slechtste geval met pure haat worden bekeken.

De nieuwe single ‘Beautiful James’ is dan ook een product van deze tijd en ziet het levenslicht op het moment dat de wereld verdeelder dan ooit lijkt. Internationale relaties staan op springen, online worden gevoelens van haat steeds verder opgestookt en er heerst een wijdverbreide angst onder bekrompen geesten over wat ze niet willen of kunnen begrijpen. Tegen die achtergrond verzet ‘Beautiful James’ zich tegen de norm door muzikaal niet-heteronormatieve relaties te normaliseren en te vieren.

Frontman Brian Molko over de release van ‘Beautiful James’:

“Als deze single een middel wordt om bekrompen en kortzichtige geesten te irriteren, dan moet het maar zo zijn. Het belangrijkste voor mij blijft dat elke luisteraar er zijn eigen persoonlijke verhaal in ontdekt – ik wil niet degene zijn die zijn luisteraars vertelt wat ze moeten voelen.”

Gecomponeerd in de glazige staat van slapeloosheid, is ‘Beautiful James’ tot leven gebracht door het creatieve proces volledig op zijn kop te zetten. De nieuwe benadering van het werk, betekende dat Placebo – lang voordat er ook maar één noot muziek was geschreven – startte met het maken van fotografische beelden en werken aan een titel die een bepaald gevoel opriep. Het resultaat is een nummer dat even krachtig als teder is; een resoluut uitdagend en  uitermate noodzakelijk kunstwerk. ‘Beautiful James’ is geen polemiek, of zelfs maar een gesprek. Het is een statement, dat meer duidelijk en gedurfd is dan ooit. Meer nieuwe muziek zal binnenkort volgen.

Bron en foto © Iconic Music