Home Nieuws Muziek Nieuws ‘Ommetje met Tom’ lanceert wandelpodcast over binnenstad van Amsterdam

‘Ommetje met Tom’ lanceert wandelpodcast over binnenstad van Amsterdam

© FC Centrum

Tom Jongbloed, beter bekend als @ommetjemetTom, maakt op Instagram samen met zijn dochters wandelingen door Amsterdam. Tienduizenden volgers genieten van feitjes, weetjes en bijzondere verhalen uit de hoofdstad. Tom en zijn dochters krijgen regelmatig de vraag of ze een ‘ommetje’ mee mogen lopen. Samen met FC Centrum – het online platform dat verhalen deelt over de binnenstad van Amsterdam – lanceren ze nu maandelijks een wandelpodcast, waarbij iedereen ‘met Tom in de oortjes’ een stadswandeling kan maken. De podcast is gratis voor iedereen te beluisteren op Spotify. 

Wat begon als een Instagramaccount om zijn verhalen op te schrijven voor zijn dochters, groeide afgelopen maanden uit tot een hit. Binnen no-time kreeg Tom vele verzoeken voor rondleidingen. ”Van mijn vader, een stadsgids en net als ik een ras Amsterdammer- heb ik geleerd om naar boven te kijken als je door de stad loopt. De geschiedenis ligt voor het oprapen als je goed om je heen kijkt. De binnenstad heeft zoveel mooie verhalen! Prachtig om dit nu – naast Instagram – ook te delen in een podcast”, aldus de 60-jarige Tom Jongbloed.

Wist je dat? 
In deze podcast lopen Tom, Willemijn en Josephine een blokje door het oudste gedeelte van de stad. Van de Maatschappij Arti et Amicitiae, de befaamde kunst sociëteit op het hoekje Spui en Rokin, via het standbeeld van Wilhelmina en metrostation Rokin, naar het historische kassahuisje van Rederij Kooij. Vervolgens legt Tom uit hoe de Langebrugsteeg aan zijn naam komt, er was namelijk een tijd dat hier een lange brug over het stromende Rokin begon, totdat het in 1937 werd gedempt om parkeerplekken aan te leggen.

Via de Grimburgwal (een modderig stromend beekje), het Gebed Zonder End (ingang nonnenklooster) en de Sleutelbrug (vernoemd naar een oude bierbrouwerij) wijst Tom ons op een eeuwenoud straatnaambordje. Is het je ooit opgevallen dat hier een aanduiding is voor de “Fluweelen Burgwal”? Dit stukje van de Oudezijds Voorburgwal werd zo genoemd omdat hier in de middeleeuwen de voorname Amsterdamse families woonden. “Als je het weet, vergeet je het nooit meer.” Tom loopt door via de oudste gracht van Amsterdam en daar gaat de ‘real-life podcast’ verder met nog vele mooie andere verhalen.

Gratis te beluisteren 
Maandelijks komt er een nieuwe podcast aflevering van Ommetje met Tom online. De podcast is voor iedereen gratis te beluisteren via spotify en wordt gemaakt door Ommetje met Tom en FC Centrum. FC Centrum is het nieuwe platform dat met video’s, foto’s en podcasts de mooiste verhalen vertelt over de mooiste plek van de wereld: Het Centrum van Amsterdam. Op het Youtubekanaal van FC Centrum is de video-versie van de podcast te vinden, zodat ook iedereen vanaf de bank mee kan genieten van een leuke wandeling.

bron en foto © FC Centrum

Vorig artikelAirco’s duurder en slechter verkrijgbaar tijdens hittegolf
Volgend artikelNetflix geeft uniek inkijkje in leven van wereldvoetballer David Beckham