Home Muziek Nieuws Muziek BE Lex Uiting en Susan Oostdam geven intiem kijkje in ‘De Tumor Tapes’

Lex Uiting en Susan Oostdam geven intiem kijkje in ‘De Tumor Tapes’

BNNVARA en 3FM lanceren een audiodocu over hoe Susan samen met Lex vecht tegen baarmoederhalskanker

Susan Oostdam komt er door het uitstrijkje bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker achter dat het helemaal mis is. Een tumor van 3 centimeter zit in haar buik. Haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, neemt vanaf het moment dat ze voor ’t eerst een ziekenhuis in lopen alle gesprekken op, houtje-touwtje met z’n iPhone. Om later thuis nog eens rustig terug te kunnen luisteren. Op het moment dat Susan erachter komt dat bijna de helft van alle vrouwen nooit een uitstrijkje laat maken, ontstaat bij haar het idee om iets goeds te doen met de opnames die gemaakt zijn. Vanaf dat moment nemen ze ook privégesprekken op. Het moment dat ze hun ouders moeten inlichten met het slechte nieuws, Susan spreekt persoonlijke dagboekfragmenten in, tot het moment dat ze de OK oprijdt en de tumor aangepakt gaat worden. Dat resulteert nu in een intiem, persoonlijk, eerlijk en rauw document: De Tumor Tapes is vanaf donderdag 16 september wekelijks te beluisteren via je favoriete podcast app en de 3FM-app.

Susan vindt het belangrijk iets te kunnen bijdragen aan de lage opkomst van het bevolkingsonderzoek. “In deze podcast hoor je hoe het kán aflopen als je geen uitstrijkje laat maken, en dus te laat bent. Daarom vind ik het belangrijk om me voor één keer zo kwetsbaar bloot te geven. Met als hoogste doel: al gaat er maar één vrouw na het horen van dit verhaal wél naar de huisarts voor de check.”

Voor deze podcast schreef Lex ook de soundtrack, het liedje ‘Ik Belaof’. Lex: “Het was van alle kanten het mooiste en meest vreselijke idee dat ik ooit kreeg van Susan. Een podcast maken over onze moeilijke situatie.  Het liedje maken en alle tapes terugluisteren was emotioneel zwaar, maar ook belangrijk voor onze verwerking. En het is het allemaal waard, als we hierdoor jonge vrouwen kunnen laten nadenken over het uitstrijkje.”

Susan doet mee aan de landelijke baarmoederhalskankercampagne van KWF Kankerbestrijding die deze maand van start gaat, om het belang van het uitstrijkje te onderstrepen. Meer weten? Ga naar kwf.nl.

Bron: BNNVARA