Home Nieuws Landmacht in startblokken voor NAVO-oefening Steadfast Defender

Landmacht in startblokken voor NAVO-oefening Steadfast Defender

De landmacht begint komende week met de laatste checks van voertuigen en wapensystemen voor de bijdrage aan Steadfast Defender. Tijdens deze oefening gaat het erom snel en massaal eenheden in te zetten voor de verdediging van NAVO-grondgebied. Gedurende enkele maanden toont de NAVO haar kunnen tijdens een ingewikkelde militaire operatie. Dat gebeurt op verschillende plaatsen, over duizenden kilometers, door heel Europa en onder alle omstandigheden. Het is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

De landmacht levert in totaal zo’n 4.500 militairen. Ze worden ingezet bij verschillende deeloefeningen. Voor ‘42 Battle Group’ betekent het uiteindelijk een unieke tocht. Deze circa 800-koppige eenheid met 200 voertuigen eindigt in Litouwen.

Monstertocht

42 Battle Group is een samengestelde eenheid met verschillende landmacht-capaciteiten. De kern is een gevechtseenheid. Het geheel verplaatst zich begin april eerst naar Duitsland, waar de hoofdeenheid een ‘confrontatie’ met een gelijkwaardige tegenstander heeft. Hierbij is nadrukkelijk aandacht voor zaken als bevoorrading, herstel van materieel en de geneeskundige keten. Op weg naar de oosterburen moet de eenheid wel eerst op tactische wijze bij Olst de IJssel oversteken. Een uitdaging voor ondersteunende capaciteiten, zoals de genie en luchtdoelverdedigers.

Na het ‘gevecht’ in Duitsland vervolgt 42 Battle Group de reis. Via het Poolse Warschau gaat het konvooi met onder meer pantserhouwitsers door de Suwalki-corridor naar Litouwen. Hier volgt een tweede oefening.

Een internationale demonstratie-dag aan de grens met Belarus vormt eind mei het sluitstuk voor de landmacht. Daarna gaan personeel en materieel via de lucht en over zee terug naar Nederland.

Groter geheel

De tocht van 42 Battle Group is onderdeel van een pakket aan oefeningen in de periode maart tot juni. Alle internationale puzzelstukjes samen vormen Steadfast Defender 2024. Met op het hoogtepunt zo’n 4.000 militairen vormt het oefendeel in Duitsland de grootste bijdrage van de landmacht. Daarnaast doet het krijgsmachtdeel mee aan een multinationale verplaatsingsoefening in het noorden van Duitsland en Polen en aan een luchtlandingsoperatie vanuit Hongarije in Roemenië.

Bron: Rijksoverheid