Voor wie het nog wist of in de gaten had..1 juli ging het verbod in en mag je tijdens het fietsen niet meet je mobiel in je handen hebben. dus whatsappen, bellen of andere activiteiten doen met je telefoon. Overal in het land zijn al grote controles door de politie op touw gezet en er zijn al aardig wat jongeren al op de bon geslingerd met een aardige prijsje van maar liefst 95 euro! Je bent dus gewaarschuwd!
Regels en boetes
Je mag vanaf 1 juli 2019 volgens de wet geen telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat zoals een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet vasthouden tijdens het rijden. Het maakt niet uit waarvoor je die gebruikt. In de wet staat letterlijk: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’
Overtreding of niet?
Als je stilstaat met je auto, brommer of fiets, bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file, dan mag je de telefoon wel vasthouden en gebruiken. Je bent dan niet aan het rijden. Maar zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van rijden. Hou je de telefoon dan nog vast, dan kun je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file.
Op de fiets
Vanaf 1 juli 2019 is het wettelijk verboden om te fietsen met je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat zoals een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet in je hand. Het maakt niet uit of je tijdens het fietsen handheld aan het bellen bent, een appje verstuurt of een liedje opzoekt uit je playlist. Heb je je telefoon in je hand tijdens het fietsen, dan riskeer je een boete van 95 euro.
Handsfree mag
Staat je mobiel in een houder terwijl je ’m bedient, dan ben je niet in overtreding. Er is dan geen sprake van ‘vasthouden’, maar van handsfree gebruik. Overigens kun je wel een bekeuring krijgen als het bedienen van je telefoon tot gevaarlijk weggedrag leidt (volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet).
Boete voor ‘handheld’ bellen
Je mag volgens de wet geen telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat zoals een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet vasthouden tijdens het rijden en fietsen. Het maakt niet uit waarvoor je die telefoon gebruikt. Wettelijk komt het erop neer dat het voor degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig die is uitgerust met een motor of fiets bestuurt, verboden is tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat (en dus ook een telefoon) vast te houden.
Voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden is de boete per 1 juli 2019 € 95,- exclusief administratiekosten.
Bron:
https://www.daarkunjemeethuiskomen.nl/rijmono/regels-en-boetes