Home Nieuws Jongeren Nieuwjaarsduik uit Blik “Nét zo kkkkkkoud als normaal!”

Nieuwjaarsduik uit Blik “Nét zo kkkkkkoud als normaal!”

Vanochtend om 12:00 uur vond overal in Nederland de ‘Nieuwjaarsduik uit Blik’ plaats, bij een buitentemperatuur van 3 graden. Een coronaproof alternatief voor het oorspronkelijke evenement. De organisatie spreekt van een ongekend succes.

Fabrikant Unox schonk 25.000 blikken met Noordzeewater aan ‘thuisduikers’ en 50.000 blikken erwtensoep aan de Voedselbank. Wie geen blik met echt zeewater wist te bemachtigen, kon makkelijk zijn eigen thuisduik organiseren: een bak met ijskoud water vullen, snufje zout erbij voor het zee-effect en over je hoofd gieten maar!

‘Geluk zit in kleine dingen’

Voorzitter Alex Schuttert van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland: “Het blijkt dat Nederland behoefte heeft aan zo’n traditie, ook al is het in een net even andere vorm. We baalden natuurlijk ook dat we de normale nieuwjaarsduik moesten cancelen. Maar dat zoveel mensen voor de thuisduik hebben gekozen, had ik persoonlijk nooit verwacht.” Schuttert weet niet hoeveel landgenoten precies hebben meegedaan; in normale omstandigheden telt de nieuwjaarsduik zo’n 60 duizend deelnemers. “Het zou mij niet verbazen als het er vandaag nog meer waren”.

“Voor ons was het belangrijk om de Unox Nieuwjaarsduik door te laten gaan, op een verantwoorde manier. Omdat we allemaal juist op deze nieuwjaarsdag een lichtpuntje goed kunnen gebruiken. We vinden het prachtig dat we er samen met heel Nederland zo’n frisse start van hebben weten te maken”, aldus Esther van Spronsen van Unox. “Het idee van de Nieuwjaarsduik is recht overeind gebleven: het voelt even heel koud en je stapt uit je comfort zone. Maar daarna is het lekker bijkomen met een kom erwtensoep en een warme muts over je hoofd.”

De tweeling Evie en Willemijn de Graaf (23) (foto) heeft al meer dan 10 keer de Nieuwjaarsduik-ervaring meegemaakt. “Zelfs het jaar dat we in Brazilië waren, hebben we de duik gedaan. Die traditie is echt belangrijk.”

Willemijn: “Het is altijd een kick om samen het water in te gaan. De euforie na de duik is zo verbindend.”

“Superleuk dat we ook dit jaar iets konden doen op 1 januari. De Nieuwjaarsduik is toch het beste begin van het nieuwe jaar, beter dan uitslapen en anders was het ook maar een saaie start”, zegt Evie.

Live uitzending SBS6

SBS6 besloot vorige week om het evenement live uit te zenden. Vanuit de achtertuin van presentatrice Evelien de Bruijn was er een live verbinding met deelnemers in het hele land. Ook veel radiozenders telden af naar 12:00 uur om samen de Nieuwjaarsduik uit Blik te beleven.

Overal in het land deden mensen mee: in de tuin, op het balkon, in de schuur, de badkuip en op straat. Samen met het gezin, alleen of met de hond. Hieronder de thuisduik-foto’s van de familie De Graaf uit Houten.

Overal in het land deden mensen de Nieuwjaarsduik uit Blik

(Bron: screenshot uitzending Hart van Nederland)

Overige fotograaf Arie Kievit

Bekijk hieronder terugblik Nieuwjaarsduik 2020

Vorig artikelCoool! De eerste beelden van Mocro Maffia 3
Volgend artikelRespawn onthult nieuwe trailer voor Apex Legends Season 7 – Ascensio
Ik ben de eigenaar van Planetzone