Home Nieuws Jongeren Meer dan 8 op de 10 jongeren denken dat overheid online meeleest

Meer dan 8 op de 10 jongeren denken dat overheid online meeleest

Bijna 8 op de 10 Nederlanders gelooft dat de overheid checkt hoe iemand zich online gedraagt, bij 18-24 jarigen gelooft zelfs 86% dit. Meer dan driekwart van de Nederlanders vreest ook dat bedrijven data verzamelen via smart home apparaten, smartphones en laptops. Dit blijkt uit een onderzoek van VPN provider GOOSE VPN bij meer dan 1.000 Nederlanders. 

Hoe jonger, hoe groter het geloof dat de overheid meeleest

Het merendeel van de Nederlandse bevolking gelooft dat de overheid meer en meer meeleest en -kijkt hoe we ons online gedragen. Vooral jongeren lijken hier erg zeker over te zijn; meer dan 8 op de 10 van de ondervraagden jonger dan 44 jaar geloven dit. De oudere generaties hebben iets meer vertrouwen in de overheid, zo gelooft één vierde van de 65+’ers niet dat de overheid online meeleest.   

Hoger opgeleiden geloven het meest dat bedrijven afluisteren

Er is ook argwaan naar bedrijven toe. Bijna 8 op 10 gelooft dat bedrijven steeds vaker meeluisteren via smart home apparaten zoals Google Home, laptops en smartphones. Juist hoger opgeleiden blijken dit het meest te geloven. Joeri van de Watering, CEO van GOOSE VPN: “Het verbaast me niet dat hoger opgeleiden apparaten zoals Google Home niet vertrouwen. Een tijdje terug gaf een klokkenluider al aan dat medewerkers van Apple meeluisteren via Siri. Ook Alexa, de slimme speaker van Amazon, is niet onbesproken. Deze feiten werden helemaal uitgelicht in grote, buitenlandse kranten. Zowel Google als Apple gaven aan dat er voorlopig niemand meer meeluistert, maar het wantrouwen blijft.”

7 op 10 Nederlanders gebruiken geen VPN

Tegen afluisterende (smart home) apparaten kan er nog niet veel worden gedaan, behalve ze niet kopen. Online kun je jouw persoonlijke data wel beschermen door een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt zo jouw IP-adres en jouw persoonlijke informatie. 7 op de 10 Nederlanders gebruiken echter geen VPN. Bij de 45-54 jarigen is dit zelfs minder dan 1 op 5.

Vorig artikelInschrijving Cruyff Legacy 14K Run 2020 geopend
Volgend artikelMarktplaats schiet ernstig tekort bij afhandeling klachten oplichting