Home Nieuws Gaming Nieuws War Hospital – een fris concept voor oorlogsgames

[Hands-on] War Hospital – een fris concept voor oorlogsgames

Oorlogsgames zijn er in overvloed, waarbij in veel titels de gevechten centraal staan. War Hospital gooit een frisse wind door het genre waarbij je dit keer een hospitaal in de Eerste Wereldoorlog moet zien te runnen. Een verrassend interessant concept welke wij tijdens Gamescom konden uitproberen.

Zoals gezegd ga je in War Hospital dus niet het front op, maar moet jij juist levens redden in een hospitaal. Kort omgeschreven is de game een RTS-game waarbij je een veelvoud van taken moet zien te managen om jouw hospitaal te laten draaien én je gewonde soldaten zal moeten verzorgen. Tijdens het spelen viel meteen de prettige interface op. De game speel je vanuit een 3D-isometrisch perspectief, waarbij jouw hospitaal duidelijk in beeld wordt gebracht. Vervolgens stromen er met regelmaat gewonde soldaten binnen, welke vaak een operatie nodig hebben. Alles begint met het besluiten welke patiënten voorrang hebben bij een dokter. Het was erg interessant om te zien hoe uitgebreid dit concept is uitgewerkt. Zo moet je natuurlijk letten op hoe erg een soldaat gewond is, maar je zult ook rekening moeten houden met de artsen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid werk die een dokter nog aankan voor hij moet rusten. Ook een dokter kan immers overwerkt raken en uitvallen. 

Het zijn slechts enkele voorbeelden van zaken waar je rekening mee moet houden. Zo beslis jij ook over leven en dood, kun je soldaten terug naar huis sturen maar ook terug naar het front of je stuurt ze de loopgraven in. Soldaten terugsturen naar het front is weliswaar goed voor de overwinningskansen tijdens de oorlog, maar dit doet ook weer iets met het moraal en met jouw ‘kamp reputatie’. Bovendien krijg je vrij specifieke informatie over de betreffende soldaat. Heeft deze bijvoorbeeld een gezin met kinderen? En hou je daar rekening mee? Interessante keuzes die jou daadwerkelijk mee de game insleuren. Daarnaast heeft jouw hospitaal natuurlijk nog veel meer staf, en is er nog meer dan zat om te managen in de game. Gelukkig gaat het navigeren gebruiksvriendelijk, al werd wel sterk aangeraden de game met een muis en toetsenbord te spelen.

Op onze vraag hoe groot de game is, liet de ontwikkelaar weten dat het spel drie hoofdstukken kent en met zo’n 15 uur uit te spelen is. De game kent echter verschillende eindes en dus is ook het opnieuw spelen van de game een optie voor wie dat wil. Hoe goed, of slecht, jij met jouw soldaten bent omgegaan zorgt voor de reputatie die je krijgt. Was die reputatie de eerste speelsessie niet zo best? Dan kan je proberen dit in een volgende speelsessie te verbeteren. Of de game daadwerkelijk zo interessant is dat een tweede speelsessie de moeite waard is zal moeten blijken. Een ding is zeker, War Hospital brengt een fris en vernieuwend concept in het oorlogsgames-genre.