Home Nieuws Gadgets & Electronica Sony introduceert Xperia 1 IV met ’s werelds eerste echte optische...

[video] Sony introduceert Xperia 1 IV met ’s werelds eerste echte optische zoomlens – de perfecte smartphone voor content creators

© Sony

Sony kondigt vandaag de nieuwe Xperia 1 IV smartphone aan. Deze telefoon is ontwikkeld voor iedereen die op zoek is naar het allerbeste op het gebied van smartphonetechnologie. Hij beschikt over baanbrekende beeldvormingstechnologie, geavanceerde gamingmogelijkheden en krachtige audiofuncties, vormgegeven in een compact en modern design.

Beeldsensor en optische zoom voor topprestaties voor video- en fotografie

De Xperia 1 IV is voorzien van drie lenzen: een ultrabrede lens van 16 mm, een brede 24 mm-lens en een unieke optische telefotozoomlens (85–125 mm) om content creators de mogelijkheid te geven een breed scala aan content vast te leggen.

Alle lenzen hebben een 12MP “Exmor RS for mobile”-beeldsensor met 120fps. Hierdoor kan de telefoon met iedere lens opnames maken met 4K 120fps voor video’s met 5x slow motion en Real-time Eye AF en Real-time tracking voor foto’s. De Xperia 1 IV maakt tevens gebruik van diepte-informatie – met behulp van de 3D iToF-sensor – en op AI (artificial intelligence) gebaseerde objectherkenning voor precieze en nauwkeurige AF en tracking bij weinig licht. Daarnaast is de ZEISS-optica speciaal gekalibreerd voor de Xperia-smartphone. De ZEISS T*-coating draagt bij aan nauwkeurige rendering en contrast door reflecties voor alle cameralenzen te verminderen. De camera aan de voorkant is ook uitgerust met een “Exmor RS for mobile”-beeldsensor met 12MP, een grotere beeldsensor dan in het vorige model. Hierdoor wordt ruisonderdrukking in donkere ruimten en het nemen van selfies in 4K HDR mogelijk.

Fantastische videocontent creëren

De Xperia 1 IV biedt uitstekende videomogelijkheden. Op basis van directe feedback van content creators ontwikkelde Sony de “Videography Pro”-functie. Deze brengt video-instellingen op één punt samen. Instellingen zoals focus, belichting en witbalans zijn eenvoudig aan te passen, zelfs tijdens het filmen.  

Gebruikers kunnen snel bewegende scènes en video’s in 5x slow motion vastleggen en afspelen. De telefoon neemt met alle lenzen 4K HDR 120fps video op. Het maken van vloeiende video’s is eenvoudiger dan ooit dankzij de nieuwste Optical SteadyShot met Flawless Eye. De Xperia 1 IV ondersteunt ook Eye AF-technologie en object tracking voor video, zodat de gebruiker scherp kan blijven stellen op het object en meer tijd kan besteden aan de compositie van de opname.

Sony’s nieuwste smartphone biedt ook multi-frame opnames voor video, waardoor video’s kunnen worden gecreëerd met een breder dynamisch bereik zonder verlies van resolutie. Bovendien is het met de Xperia 1 IV mogelijk naadloos te zoomen van het ultragroothoek- naar het telefotoperspectief voor nog meer creatieve vrijheid.

Livestreams: altijd en overal

De Xperia 1 IV verbetert de kwaliteit van livestreaming en vereenvoudigt het proces. Het toestel maakt “Eye AF” en “Object Tracking” mogelijk tijdens het gebruik van Videography Pro voor livestreaming. Daarnaast kunnen gebruikers video’s van hoge kwaliteit streamen vanaf een compatibele Alpha-camera, terwijl ze de Xperia 1 IV als een externe monitor gebruiken. In combinatie met Sony’s Vlog Monitor kunnen gebruikers content met een nog hogere resolutie livestreamen door de camera’s aan de achterkant te gebruiken.

Fotografie met technologie van Alpha-camera’s

De Xperia 1 IV combineert een krachtige optische telefotozoomlens met prachtige bokeh en geavanceerde autofocustechnologie. Het toestel maakt Real-Time Eye AF en 20fps burst met AE (automatische belichting)/AF in HDR mogelijk voor alle drie de lenzen. Dit om eenvoudig portretten van mensen en dieren vast te leggen, zelfs bij het fotograferen van snel bewegende objecten en in moeilijke opnameomstandigheden. Daarnaast gebruikt de Xperia 1 IV AI-witbalans om kleuren onder moeilijke lichtomstandigheden vast te leggen en te corrigeren, wat levensechte resultaten oplevert.

Cinematography Pro Powered by CineAlta

De Xperia 1 IV stelt gebruikers in staat om probleemloos filmische content te maken. Met de Cinematography Pro “Powered by CineAlta”-functie kunnen content creators films opnemen met parameters en kleurinstellingen die vergelijkbaar zijn met die van professionals. Alle cameralenzen aan de achterkant zijn geschikt voor 4K 120fps-framesnelheid en opnames in 5x slow motion. Met nieuwe multi-frame opnames die nu ook beschikbaar zijn voor filmopnames, kunnen video’s bovendien worden opgenomen met een breder dynamisch bereik zonder verlies van resolutie.

De ultieme mobiele gamingervaring

Geavanceerde gamingfuncties in de vorm van een 120Hz-scherm, 240Hz-reductie van bewegingsonscherpte en 240Hz-touch scanning rate. De game enhancer-functie is uitgerust met L-y (low gamma)-raiser, audio-equalizer en voicechat-optimalisatie voor een prettige game-ervaring. De Xperia 1 IV is optimaal afgestemd op de Snapdragon Elite Gaming van Qualcomm voor superieure gameprestaties. Hij heeft ook een “Heat Suppression power control (H. S. power control)”-functie om prestatieverlies en batterijverslechtering wegens hoge temperaturen tegen te gaan.

De Xperia 1 IV maakt het delen van gameplay eenvoudiger met de “RT record”-functie. Een gamer kan ongeveer 30 seconden opnemen voordat hij de knop indrukt. Wanneer spelers Game Enhancer met de nieuwe Xperia 1 IV gebruiken, kunnen ze ook hun gameplay livestreamen. Gamers kunnen de opmerkingen van hun publiek bekijken, zelfs tijdens livestreaming, zodat ze realtime met volgers kunnen communiceren.

De nieuwe Xperia 1 IV maakt ook livestreaming via een PC eenvoudiger. Het toestel mixt alle geluiden inclusief de stem van de speler, de gamemuziek en de spraakchat met andere spelers en stuurt dit via een enkele kabelaansluiting naar een pc. De Xperia 1 IV is gekozen als het officiële toestel voor het E-sports Global Tournament 2022 van PUBG MOBILE.

Authentiek muziek luisteren

De Xperia 1 IV is ontworpen om een authentieke luisterervaring te bieden en biedt signaalverwerking in samenwerking met Sony Music Entertainment. De Xperia 1 IV heeft nieuwe full-stage stereoluidsprekers om het geluid van bassen en basdrums te verbeteren. De speaker kan ook “360 Reality Audio (360RA)”-geluid afspelen. De unieke hardwardecodering optimaliseert de geluidskwaliteit tijdens het luisteren naar goed gecodeerde muziek op TIDAL en nugs.net. Het toestel is uitgerust met “360 Reality Audio Upmix” die stereo geluidsbronnen omzet in geluidsbronnen met meerdere kanalen. Het toestel ondersteunt ook DSEE Ultimate zodat de geluidskwaliteit van streamingdiensten in de buurt komt van geluidskwaliteit met hoge resolutie. De Xperia 1 IV biedt bovendien Bluetooth LE Audio om tijdens het luisteren naar content tot minder geluidsvertraging te komen vergeleken met een normale Bluetooth-verbinding.

Professional Recording by Music Pro

Een nieuwe muziekopnamefunctie, “Music Pro”, maakt het mogelijk om hoogwaardige audio-opnames te maken met behulp van cloudverwerking. Music Pro converteert vocale geluiden die door de Xperia 1 IV zijn opgenomen op een manier dat het lijkt alsof ze in een professionele studio zijn opgenomen. De cloudverwerking verwijdert ongewilde ruis uit het opgenomen geluid met behulp van scheidingstechnologie van de geluidsbron. Daarna reproduceert ze de frequentierespons van Sony’s hoogstaande condensatormicrofoons. Wanneer tegelijkertijd zang en akoestische gitaar worden gecombineerd, kan Music Pro de vocale klanken en gitaargeluiden scheiden en ze in elk gewenst evenwicht mixen. Het opnemen en bewerken van geluid is gratis, terwijl voor cloudverwerking met geluid van hoge kwaliteit een maandelijkse vergoeding in rekening wordt gebracht.

Meeslepende entertainment

De Xperia 1 IV beschikt over een 4K HDR OLED-display met 120 Hz. Het beeldscherm heeft geen inkepingen die het zicht op het 6,5” brede 21:9-scherm belemmeren, voor een prettige kijkervaring. Het scherm van de Xperia 1 IV is 50% helderder en is voorzien van Real-time HDR drive voor betere zichtbaarheid van zowel heldere als donkere gebieden, zelfs in overbelichte omgevingen.

De X1 for mobile voegt BRAVIA HDR-remasteringtechnologie toe aan alles waar de gebruiker naar kijkt. Zelfs streamingcontent heeft meer contrast, kleur en helderheid. Op cinemagebied is het kijken naar een film met Dolby Atmos een uitstekende ervaring met multidimensionaal geluid boven en rondom. De kijker kan nu Dolby Atmos-geluid ervaren die is afgestemd in samenwerking met Sony Pictures Entertainment.

Nieuwe “BRAVIA CORE for Xperia”-service

De Xperia 1 IV biedt exclusief BRAVIA CORE for Xperia om te genieten van films in hoge 4K-kwaliteit op het brede 21:9-display van de Xperia 1 IV.  Kies uit honderden van de nieuwste releases en klassieke blockbusters van Sony Pictures Entertainment; kijk achter de schermen met Studio Access, en ervaar IMAX Enhanced-titels en meeslepende audio van DTS, allemaal inbegrepen in BRAVIA CORE for Xperia.

Prestaties en design

De Xperia 1 IV is uitgerust met het Snapdragon 8 Gen 1 Mobile platform, dat werkt met 5G en wifi 6E, met 12 GB RAM en 256 GB ROM en een 5000 mAh-batterij met een levensduur tot 3 jaar. Snel laden levert in 30 minuten een batterij van 50% op en heeft bovendien draadloze oplaadmogelijkheden. De Xperia 1 IV heeft een water- en stofdichtheid van IP65/68 en is aan de voor- en achterkant uitgerust met Gorilla Glass Victus van Corning. Het kenmerkende superdunne en supermatte design van de Xperia 1 IV is verkrijgbaar in zwart en paars en is vormgegeven in een minimalistische behuizing met hoogwaardige materialen. Dit toestel heeft een speciale ergonomische ontspanknop, met reliëfafwerking voor meer gebruiksvriendelijkheid.

Road to Zero
De Sony Group heeft een milieuplan ontwikkeld genaamd “Road to Zero” met als doel een milieubelasting van nul rond het jaar 2050. Net als bij het vorige model wordt voor de Xperia 1 IV geen plastic gebruikt in de verpakking. De verpakkingsomvang is ongeveer 50% kleiner vergeleken met eerdere modellen waardoor het verzendgewicht minder hoog is en de CO2-uitstoot tijdens transport met maximaal 36% per eenheid wordt verminderd. 

Prijzen en beschikbaarheid: Xperia 1 IV en Accessoires

De bijpassende ‘Style Cover with Stand’ heeft hetzelfde innovatieve en moderne design als de smartphone. Deze cover heeft een ingebouwde standaard en is gemaakt van antibacterieel materiaal en is ontworpen om perfect in de handpalm te liggen. De Style Cover met Stand komt eveneens in zwart en paars en zal vanaf half juni verkrijgbaar zijn in de Benelux voor € 34,99. De Xperia 1 IV is vanaf half juni 2022 verkrijgbaar voor circa € 1399.

Bron en foto © Sony